Βάζουν «χέρι» στις καταθέσεις πυρόπληκτων δανειοληπτών

Posted on 05/07/2012 από

0


Καταχρηστική ανάληψη χρημάτων από τους καταθετικούς λογαριασμούς πυρόπληκτων δανειοληπτών, εν μέσω διεργασιών υπό το συντονισμό της κυβέρνησης για τη ρύθμιση χρεών με τις τράπεζες, καταγγέλλουν τοπικοί φορείς της Πελοποννήσου με πολιτικό εκφραστή το ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, γίνεται λόγος για διακριτική αναγνώριση των εγγυήσεων οι οποίες διασφαλίζουν ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής δανείων σε περιοχές όπως η πολύπαθη Ηλεία.

«Aν δεν υπάρξει άμεσα επίλυση του θέματος, κινδυνεύει κυριολεκτικά να «τιναχθεί» στον αέρα η οικονομία και των 8 πυρόπληκτων νομών, προκαλώντας «ντόμινο» δυσμενών εξελίξεων για όλη την Ελλάδα», δηλώνει ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, ο οποίος μεταφέρει στο tvxs.gr ότι την Πέμπτη θα έχει σχετική επικοινωνία με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, 8 πυρόπληκτοι νομοί της Πελοποννήσου και της Εύβοιας εντάχθηκαν σε ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής (ανά 6μηνο) επαγγελματικών αλλά και στεγαστικών δανείων. Λόγω της δεινής κρίσης η οποία πλήττει -και- τους πολίτες της Πελοποννήσου, οι δανειολήπτες ζήτησαν να «παγώσουν» για ένα έτος οι δόσεις του Ιουλίου 2012 και του Ιανουαρίου 2013.

Ανταποκρινόμενη καταρχήν στο αίτημα, η κυβέρνηση τόνιζε με ανακοίνωση από το Γραφείο του Πρωθυπουργού: «μέσα στις επόμενες ημέρες με υπουργική απόφαση θα δοθεί παράταση 3 μηνών για να υποβληθεί φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα στους πυρόπληκτους που έχουν κάνει αίτηση αναστολής πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών των δανείων τους». Ωστόσο, την περασμένη Δευτέρα δανειολήπτες σε περιοχές όπως η Καλαμάτα έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι τράπεζες με τις οποίες είχαν συνάψει το δάνειο προχώρησαν στην ανάληψη της δόσης του Ιουλίου από τους λογαριασμούς των καταθέσεων. «Δεν υπολόγισαν καν ότι ο δανειολήπτης μπορεί να βασίζεται στις καταθέσεις του για τρέχοντα έξοδα», επισημαίνει ο κ. Πετράκος.

Επιπλέον, στις εμπλεκόμενες τράπεζες καταλογίζεται διακριτική μεταχείριση ως προς τις εγγυήσεις δανείων οι οποίες διασφαλίζουν τους ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής για τους πυρόπληκτους. Ειδικότερα, οι τράπεζες «αρνούνται να εφαρμόσουν ενιαία, χωρίς εξαιρέσεις και διαχωρισμούς τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις παρατάσεων κατά 1 χρόνο των δανείων των πυρόπληκτων νομών», καθώς δέχονται τις περιπτώσεις δανειακών συμβάσεων που έχουν συναφθεί με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και όχι εκείνες που αφορούν σε εγγυήσεις ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων. Σημειωτέον, στην πρόσφατη ανακοίνωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού αναφερόταν ότι «εξετάζεται η επέκταση της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης και σε αυτούς που δεν πήραν εγγυημένα δάνεια».

«Το θέμα είναι μείζον. Δεν είναι δυνατόν να ανέχεται η κυβέρνηση να γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους οι Τράπεζες την απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού και να προχωρούν παράνομα και καταχρηστικά σε αναλήψεις χρημάτων από τους καταθετικούς λογαριασμούς των πυρόπληκτων δανειοληπτών», υπογραμμίζει ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι διαμαρτυρόμενοι δανειολήπτες αξιώνουν την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης προς τις τράπεζες: «να επιστρέψουν τα χρήματα, τα οποία υφάρπαξαν παράνομα και καταχρηστικά, από τους λογαριασμούς των πελατών τους» και «να επεκταθεί ΣΗΜΕΡΑ η απόφαση της παράτασης και σε αυτούς που δεν πήραν δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου».

Όσον αφορά στο θέμα των εγγυήσεων, σε επιστολή βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρωθυπουργό αναφέρεται:

«Για όσους γνωρίζουν καλά το θέμα, οι Τράπεζες έχουν εφεύρει το επιχείρημα της διάκρισης των δανείων σε εγγυημένα από το Δημόσιο και σε μη εγγυημένα. Αυτό όμως έρχεται σε αντίθεση με τις ερμηνευτικές εγκυκλίους που έχει εκδώσει κατά το παρελθόν το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα με την αρ. πρωτ. 1194/9-4-2010 με την οποία ο τότε Γ.Γ. κ. Δημήτρης Σπυράκης τόνιζε χαρακτηριστικά: «Ωστόσο με βάση το σκοπό και το πνεύμα του νόμου, πρέπει να γίνει δεκτό ότι στην παρ. 7 του άρθρου 2 του ν. 3816/10 υπάγονται και τα δάνεια των επιχειρήσεων και επαγγελματιών των πυρόπληκτων περιοχών από τις πυρκαγιές του 2007 που ρυθμίστηκαν με το άρθρο 36579/Β.1666/27-8-2007 (ΦΕΚ 1740Β) απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Διαφορετικά το αποτέλεσμα θα ήταν μια διακριτικά δυσμενής μεταχείριση και μάλιστα σε βάρος δανειοληπτών που παρέχουν οι ίδιοι επαρκείς εγγυήσεις…».

Πέρα από την όποια νομική υπόσταση της στάσης των τραπεζών απέναντι στους πυρόπληκτους δανειολήπτες, οι διαμαρτυρόμενοι μιλούν για «ανάλγητη συμπεριφορά» σε βάρος «κυριολεκτικά χιλιάδων μικροεπαγγελματιών δανειοληπτών, οι οποίοι βρίσκονται στα πρόθυρα της καταστροφής».

tvxs

Advertisements