ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ PUBLIC ISSUE

Posted on 13/07/2012 από

0


alt

 

Η Iskra αναδημοσιεύει, χωρις κρίσεις και σχόλια για την αξιοπιστία της έρευνας, το Βαρόμετρο της Public Issue για το Skai και την Καθημερινη.

Για ολόκληρη την έρευνα δείτε εδώ.

Την πρωτοφανή αβεβαιότητα των πολιτών αναφορικά με μια νέα κυβέρνηση και την πρωτοφανή έλειψη εμπιστοσύνης στην ικανότητά της να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας καταδεικνύει το νέο Βαρόμετρο της Public Issue για την Καθημερινή και τον ΣΚΑΪ – διάστημα διενέργειας δημοσκόπησης 5 έως 10 Ιουλίου. Παράλληλα η έρευνα φανερώνει μία γενικευμένη έλλειψη ικανοποίησης για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Αναλυτικά, όσον αφορά την πρώτη εντύπωση των ψηφοφόρων για τη νέα κυβέρνηση, το 45% δηλώνει πως έχει διαμορφώσει μία μάλλον θετική εντύπωση, ενώ ένα πολύ μεγάλο 43% έχει σχηματίσει μία μάλλον αρνητική εντύπωση.

Όσον αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση, το 56% έχει μία μάλλον αρνητική εντύπωση για το έως τώρα έργο του ΣΥΡΙΖΑ και το 31% έχει μία θετική εικόνα.

Το 28% των πολιτών απαντά «σίγουρα όχι» στο ερώτημα εαν η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα, το 23% εκτιμά «μάλλον όχι», το 35% δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξο απαντώντας «μάλλον ναι» και μόλις το 12% να δηλώνει με βεβαιότητα «σίγουρα ναι».

Συνολικά, ένα πρωτοφανές για νεοεκλεγείσα κυβέρνηση 51% εμφανίζεται απαισιόδοξο (σίγουρα/μάλλον όχι), ενώ το 47% δηλώνει αισιόδοξο (σίγουρα/μάλλον ναι) για την ικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.

Δίπλα στα αρνητικά αυτά πρόσημα που έχει αποσπάσει έως τώρα η κυβέρνηση, το μεγαλύτερο μέρος των ελλήνων πολιτών εμφανίζεται ανικανοποίητο από το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου, εξακολουθώντας μάλιστα να δηλώνει απαισιόδοξο για την κατεύθυνση της χώρας.

Ειδικότερα, το 40% των πολιτών αισθάνεται καθόλου ικανοποιημένο από το αποτέλεσμα, ενώ το 33% είναι λίγο ικανοποιημένο. Στον αντίποδα, μονάχα το 4% δηλώνει πολύ ικανοποιημένο και το 21% εμφανίζεται αρκετά ικανοποιημένο. Η μεγάλη αυτή δυσαρέσκεια ακολουθεί, σε γενικές γραμμές, την εικόνα που διαμορφώθηκε και έπειτα από τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Συνάμα, το 66% εκτιμά πως τα πράγματα στην Ελλάδα οδεύουν προς τη λάθος κατεύθυνση.

Η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων αντανακλάται και στη χαμηλή εμπιστοσύνη που τρέφουν για την ικανότητα των πολιτικών κομμάτων να κυβερνήσουν τη χώρα. Χαρακτηριστικά, το 39% των πολιτών δηλώνει πως δεν εμπιστεύεται κανένα κόμμα για το έργο της διακυβέρνησης, με τη Νέα Δημοκρατία να χαίρει της εμπιστοσύνης του 28%, ακολουθούμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ (αμφότεροι 17%) και το ΠΑΣΟΚ (15%). Καμία από τις υπόλοιπες παρατάξεις δεν έλαβε ποσοστό μεγαλύτερο του 5%.

Το κόμμα με τη μεγαλύτερη δημοτικότητα εμφανίζεται να είναι η ΔΗΜΑΡ (60%), ακολουθούμενη από τη ΝΔ (49%) και τον ΣΥΡΙΖΑ (46%).

Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Φώτης Κουβέλης έχει τα καλύτερα ποσοστά ( θετικά 64/ αρνητικά 34) και ακολουθούν ο Αντώνης Σαμαράς (50/49) και ο Αλέξης Τσίπρας (47/51).

Στο ερώτημα καταλληλότητας των πολιτικών αρχηγών για την πρωθυπουργία, ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται να απολαμβάνει την υποστήριξη του 25% , με δεύτερο τον Αλέξη Τσίπρα (18%) και τρίτο τον κ. Βενιζέλο (10%).

iskra

Advertisements