Διακήρυξη για το Ελεύθερο Ίντερνετ: ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ

Posted on 17/07/2012 από

1


από Blackpanther

Διάφορες διεθνείς οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα συνασπίζονται για να προωθήσουν την Διακήρυξη για την Ελευθερία του Ίντερνετ.

Στις πρώτες υπογραφές του κειμένου της Διακήρυξης βρίσκονται αυτές της EFF (Eloctronic Frontier Foundation οργάνωση που παλεύει στις ΗΠΑ για το ανοικτό και ελεύθερο ίντερνετ και κατά των πατέντων λογισμικού) αλλά και του γνωστού μας Mozilla που βγάζει το ανοικτό λογισμικού Firefox το πρόγραμμα που χρησιμοποιούμε για να σερφάρουμε στο Ίντερνετ.

Το κείμενο της διακήρυξης που μπορεί να υπογραφεί και από άτομα και από συλλογικότητες λέει τα εξής:

Αγωνιζόμαστε για ένα ελεύθερο και ανοικτό ίντερνετ.

Υποστηρίζουμε διαφανείς και συμμετοχικές διαδικασίες που θα θέλουν να εγκαθιδρύσουν τις εξής πέντε αρχές στην λειτουργία του ίντερνετ:

Έκφραση: Μην λογοκρίνετε το ίντερνετ.

Προσβασιμότητα: Προώθηση της καθολικής πρόσβασης σε γρήγορα και φτηνά δίκτυα.

Ανοικτότητα: Κρατήστε το ίντερνετ ένα ανοικτό δίκτυο όπου ο καθένας/καθεμιά είναι ελεύθερος/η να συνδεθεί, να επικοινωνήσει, να διαβάσει, να γράψει, να παρακολουθήσει, να ακούσει, να μάθει, να δημιουργήσει και να καινοτομήσει

Καινοτομία : Προστασία της ελευθερίας κάποιου να καινοτομεί χωρίς άδεια. Μην μπλοκάρετε τις νέες τεχνολογίες και μην τιμωρείτε τους εφευρέτες για τις δράσεις των χρηστών των εφευρέσεων τους.

Ιδιωτικότητα: Προστασία της ιδιωτικότητας και υπεράσπιση της δυνατότητας να ελέγχει κάποιος που και πώς θα χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα και οι συσκευές του.

Κατά το EFF το Αμερικάνικο Κογκρέσο προσπαθεί να ρυθμίσει το ίντερνετ προς όφελος των διευθυντικών στελεχών των πολυεθνικών και εις βάρος βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ας σημειωθεί ότι οι πέντε βασικές αρχές για την ελευθερία του ίντερνετ που τονίζονται σαν θεμέλιοι λίθοι της λειτουργίας του είναι ανοικτές σε συζήτηση και δημόσια αντιπαράθεση ενδεχόμενα προς μια ακόμη πιο ριζοσπαστική κατεύθυνση τους.

(πχ στο θέμα της προσβασιμότητας κάποιοι ορθά προτείνουν να αναφέρονται ρητά  δωρεάν δίκτυα και όχι  φτηνά…)

Η όλη κίνηση είναι μια συντονισμένη προσπάθεια των δυνάμεων που πάλεψαν κατά των SOPA PIPA ACTA (τερατουργηματικών νομοθετημάτων που έπνιγαν την ελεύθερη ροή πληροφορίας στο ίντερνετ) να περάσουν στην επίθεση προτείνοντας και προωθώντας θετικά μια ασύγκριτα πιο ελεύθερη και αντιεμπορευματική εκδοχή του ίντερνετ από αυτή που υπάρχει σήμερα.

Σαν κίνηση φρονώ ότι πρέπει να πλαισιωθεί και από τις δικές μας υπογραφές, είτε ως άτομα είτε ως συλλογικότητες.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ:

http://www.h-online.com/open/news/item/Civil-liberties-organisations-advocating-for-a-free-internet-1633563.html

Ενώ εδώ υπογράφουμε την διακήρυξη:

https://www.accessnow.org/page/s/internetdeclaration

Advertisements