Αλέξης Τσίπρας: Πολιτική διαπραγμάτευση σε επίπεδο κορυφής για την Ελλάδα τώρα:

Posted on 19/07/2012 από

0


Σφέτσα Δάφνη, avgi

Καυστικός για τη στάση της συγκυβέρνησης που «εκτελεί εντολές της τρόικας», ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προχώρησε χθες σε «ηχηρή» παρέμβαση ζητώντας εδώ και τώρα να προχωρήσει πολιτική διαπραγμάτευση σε επίπεδο κορυφής στην Ευρώπη ώστε να αναζητηθεί ένας ριζικά νέος στρατηγικός σχεδιασμός για τη χώρα μας. Στην αναλυτική δήλωση που έκανε στους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των τριών αρχηγών και λίγες μέρες πριν την άφιξη του κλιμακίου της τρόικας, ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ δεν πρόκειται να ασχοληθεί με «εντεταλμένους υπαλλήλους», όπως χαρακτήρισε τους Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ, αρνούμενος έτσι να συναντηθεί μαζί τους. Κατακεραύνωσε όμως και την κυβερνητική τρόικα ότι λέει ψέματα για τα μέτρα και υπογράμμισε ότι η συνέχιση της καταστροφικής μνημονιακής συνταγής θα επιφέρει την κοινωνική εξαθλίωση, όπως και την έξοδο από την ευρωζώνη. Καλώντας λοιπόν τη συγκυβέρνηση να προχωρήσει, έστω και τώρα, σε μια δραστική κίνηση επαναδιαπραγμάτευσης, πρότεινε άμεση σύγκληση έκτακτης συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών, λέγοντας ότι σε τελευταία ανάλυση αν η Άνγκελα Μέρκελ θέλει για την Ελλάδα χρεωκοπία και έξοδο από το ευρώ, όπως θα επισυμβεί με συνέχιση της λιτότητας, πρέπει να μας το πει η ίδια. Κι όχι μέσω υπαλληλίσκων τύπου  Τόμσεν.

Δεν έχει κανένα νόημα να συναντηθούμε με εντεταλμένους υπαλλήλους

 

Ολόκληρη η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:

«Πριν τις εκλογές μάς έλεγαν ότι κίνδυνος για τη χώρα είναι η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ που θα ακύρωνε το Μνημόνιο και θα διεκδικούσε ισότιμη σχέση της Ελλάδας στην Ευρώπη. Ενώ η εκλογή των κομμάτων του Μνημονίου μάς έλεγαν ότι θα ωφελήσει τη χώρα, αφού θα ικανοποιήσει τους δανειστές μας που θα φανούν πιο γενναιόδωροι.

Πριν καλά-καλά αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα κυβέρνηση, συνειδητοποιήσαμε ότι η γενναιοδωρία των δανειστών μας εξαντλήθηκε στην προκλητική προεκλογική υποστήριξη των κομμάτων του Μνημονίου, ώστε να εξαπατήσουν τον λαό και να εμποδίσουν την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.

Η περιβόητη επαναδιαπραγμάτευση ήταν απλά μια απατηλή προεκλογική υπόσχεση. Η νέα κυβέρνηση συνεχίζει το ίδιο καταστροφικό έργο. Το συνεχίζει ακριβώς από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση Παπαδήμου, σαν να μην πέρασε μια μέρα.

Έχουν πάρει τις αποφάσεις τους, αλλά, όπως είπε και ο υπουργός Οικονομικών, ‘δεν μπορούν ακόμα να μας τις πουν’. Μιλούν για νέο μεσοπρόθεσμο και εννοούν τρίτο Μνημόνιο. Μιλούν για ισοδύναμα μέτρα και εννοούν νέες περικοπές μισθών, συντάξεων, εφάπαξ και επιδομάτων.

Λένε ψέματα ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα. Θα υπάρξουν και, σε συνδυασμό με την εκποίηση του δημόσιου πλούτου, θα έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στον ελληνικό λαό. Αυτή η κυβέρνηση, εγκλωβισμένη στις υπογραφές και στις δεσμεύσεις της, δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα απολύτως στο δράμα που ζει ο λαός μας. Εκτελεί εντολές της τρόικας και δεν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, δεν προστατεύει τους πολίτες.

Η αποδοχή της και μόνο, να ξεκινήσει διάλογο με την ίδια επιτροπή της τρόικας που εδώ και δύο χρόνια έχει αποτύχει πλήρως, επιμένοντας στην εφαρμογή ενός καταστροφικού προγράμματος, φανερώνει την πλήρη παράδοσή της και την αδυναμία της να θέσει οποιοδήποτε αίτημα επαναδιαπραγμάτευσης στο τραπέζι.

Σήμερα, η ίδια αντιπροσωπεία της τρόικας ζήτησε συνάντηση και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η θέση μας είναι απολύτως σαφής: Οι κύριοι Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ είναι εντεταλμένοι υπάλληλοι με σκοπό την παρακολούθηση της εφαρμογής του Μνημονίου και όχι πολιτικοί εκπρόσωποι των εταίρων μας. Δεν έχει κανένα νόημα η συνάντηση και η συζήτηση μαζί τους.

Καλούμε την κυβέρνηση να πράξει το ίδιο. Ακόμα περισσότερο την καλούμε να αξιοποιήσει τη μία και μόνη ευκαιρία να ταυτιστεί με τη λαϊκή βούληση και σε μια κίνηση εθνικής ομοψυχίας να αρνηθεί και η ίδια τον διάλογο με μια αποτυχημένη επιτροπή υπαλλήλων, εντεταλμένη να ελέγξει την εφαρμογή ενός αποτυχημένου προγράμματος. Και την καλούμε να διεκδικήσει, έστω και τώρα, αυτό που δεν τόλμησε να πράξει ο υπουργός των Οικονομικών στο Eurogroup. Να ζητήσει αντί συναντήσεων με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, έκτακτη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών, όπου θα αναζητηθεί ένας νέος στρατηγικός σχεδιασμός για την ελληνική περίπτωση. Γιατί πολύ απλά το πρόγραμμα δεν βγαίνει.

Νέα σκληρά μέτρα λιτότητας σε μια κατεστραμμένη από την ύφεση οικονομία, είναι απλά σκέτος παραλογισμός που με μαθηματική ακρίβεια μας οδηγεί στη χρεωκοπία και εκτός ευρωζώνης. Αν αυτό επιθυμεί η κα Μέρκελ, είναι καλύτερα να μας το πει η ίδια και όχι διά του κυρίου Τόμσεν. Αν αυτόν τον καταστροφικό δρόμο είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση, είναι προτιμότερο να πει όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό, παρά να κοροϊδεύει τους πολίτες. Ο ελληνικός λαός κατανοεί τη μεγάλη δυσκολία που περνάμε. Μπορεί να κατανοήσει τα λάθη και τις αδυναμίες. Αυτό, όμως, που ποτέ στο τέλος της ημέρας δεν θα συγχωρήσει, είναι την κοροϊδία. Να σταματήσει, λοιπόν, η κοροϊδία και να ειπωθούν αλήθειες, έστω και την ύστατη στιγμή».

Advertisements