Αλ. Τσίπρας: Λένε μεσοπρόθεσμο και εννοούν νέο μνημόνιο

Posted on 19/07/2012 από

0


Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τις κυβερνητικές διεργασίες ενόψει των τελικών αποφάσεων για τη δημοσιονομική προσαρμογή της επόμενης διετίας. «Η περιβόητη επαναδιαπραγμάτευση ήταν μια απατηλή, προεκλογική υπόσχεση», σημείωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας έκανε επίσης γνωστό πως η τρόικα ζήτησε με το ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, όπως τόνισε, «δεν έχει κανένα νόημα η συνάντηση μαζί τους»

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Η κυβέρνηση συνεχίζει το ίδιο καταστροφικό έργο με την κυβέρνηση Παπαδήμου. Λένε μεσοπρόθεσμο και εννοούν τρίτο μνημόνιο. Λένε ισοδύναμα μέτρα και εννοούν νέες οριζόντιες περικοπές. Θα υπάρξουν και νέα μέτρα το 2012 και μαζί με τις αποκρατικοποιήσεις θα ολοκληρώσουν το καταστροφικό έργο.

Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα στο δράμα της ελληνικής κοινωίας. Εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με την τρόικα, που έχει αποτύχει πλήρως και αδυνατεί να θέσει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης.

Αυτοί οι εντεταλμένοι υπάλληλοι της τρόικας ζήτησαν συνάντηση και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει κανένα νόημα η συνάντηση μαζί τους. Καλούμε την κυβέρνηση να κάνει το ίδιο και να ταυτιστεί με την ελληνική βούληση. Να διεκδικήσει έστω και τώρα αυτό που δεν τόλμησε να πράξει ο κ. Στουρνάρας στο Eurogroup.

Να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για να συζητηθεί ο νέος στρατηγικός σχεδιασμός για το ελληνικό ζήτημα. Γιατί το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Είναι σκέτος παραλογισμός τα νέα μέτρα, που θα μας οδηγήσει σε χρεοκοπία και εκτός Ευρωζώνης. Αν αυτό θέλουν, ας μας το πει η κ. Μέρκελ απ’ ευθείας κι όχι ο κ. Τομσεν. Να πει όλη την αλήθεια η κυβένρηση. Γιατί ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει τις δυσκολίες, αλλά δεν θα συγχωρέσει άλλη κοροϊδία».

Τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών σχολίασε και η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. «Οι συνοπτικές δηλώσεις των κυρίων Στουρνάρα, Βενιζέλου και Κουβέλη, δηλαδή της κυβέρνησης δεν πρέπει να καθησυχάζουν ούτε έναν εργαζόμενο. Η λογική που έχουν περί ισοδύναμων μέτρων, είναι μια λογική και πρακτική που θα οδηγήσει σε αφαίρεση και μέρους του μισθού και των συντάξεων και των παροχών σε ένα πολύ μεγάλο μέρος των εργαζομένων τους οποίους αυθαίρετα θα κατατάξουν σε μεσαία και ανώτερα εισοδήματα», δήλωσε.

«Και τα ισοδύναμα μέτρα είναι ταξικά, αντιλαϊκά. Επιπλέον δεν μπορεί να έχει καμία αξία το πνεύμα που προσπαθούν να περάσουν ότι τα μέτρα δεν αφορούν το σήμερα, αλλά το αύριο, το αύριο για μας θα είναι σε τρεις μήνες», κατέληξε η κ. Παπαρήγα.

«Η χώρα στροβιλίζεται στη δίνη των διαρροών της τρόικας της συγκυβέρνησης. Ο κ. Βενιζέλος φέρεται να μιλά για αναθεώρηση και επιμήκυνση, προκειμένου να κλείσει ο φετινός προϋπολογισμός, χωρίς να λέει ξεκάθαρα ότι εννοεί Μνημόνιο Τρία και τι σημαίνει πρακτικά αυτό. Ο κ. Κουβέλης εμφανίζεται να ζητά αναπτυξιακά και κοινωνικά μέτρα, χωρίς να διευκρινίζει ποια ακριβώς μέτρα προτείνει. Ο κ. Σαμαράς μάλλον έχει εκχωρήσει την πρωθυπουργία, που τόσο επίμονα ζητούσε, στον κ. Στουρνάρα ο οποίος με διαρροές δεν αποκλείει ακόμη και νέες οριζόντιες περικοπές», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρήστος Ζώης.

«Απαιτούμε να σταματήσει αυτό το απερίγραπτο γαϊτανάκι της ανευθυνότητας τώρα! Δεν θα επιτρέψουμε στην τρόικα της συγκυβέρνησης να κρυφτεί πίσω από την ξένη τρόικα», πρόσθεσε.

tvxs

Advertisements