ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ!

Posted on 01/08/2012 από

1


ΕΝΤΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΞΠΡΕΣ!

«ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ» Ο ΟΠΑΠ ΚΑΙ ΕΚΤΑΣΕΙΣ-ΦΙΛΕΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ!

Σε τροχιά ιδιωτικοποίησης και μάλιστα με διαδικασίες εξπρές μπαίνει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, καθώς αναμένεται μέσα στον Αύγουστο η κυβέρνηση να αναζητήσει αγοραστή προκηρύσσοντας διαγωνισμό.

Την ίδια ώρα η Alpha Bank με ανακοίνωσή της στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της για την απόκτηση της Εμπορικής Τράπεζας από τον γαλλικό τραπεζικό κολοσσό Credit Agricole.

Σε ό,τι αφορά την ξεπούλημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε χθες στο πρακτορείο Reuters ότι η ιδιωτικοποίηση του ΤΤ θα λάβει χώρα άμεσα, σημειώνοντας ότι έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τράπεζες. Ας σημειωθεί ότι το ποσοστό του ελληνικού δημοσίου στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι 44% (το 10% αφορά τη συμμετοχή των Ελληνικών Ταχυδρομείων). Το ΤΤ αναμένεται να το διεκδικήσουν τόσο η Εθνική Τράπεζα, όσο και η Eurobank, οι οποίες κατέχουν ήδη από 6% του μετοχικoύ κεφαλαίου.

Με ιδιαίτερη σπουδή η τρικομματική δρομολογεί και πλήθος άλλων ιδιωτικοποιήσεων, με στόχο τον κατευνασμό των δανειστών και της τρόικας. Ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε, επίσης, ότι «προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η πώληση του ΟΠΑΠ» ενώ προωθούνται επίσης η ιδιωτικοποίησητων Κρατικών Λαχείων και η «αξιοποίηση» του Κέντρου Τύπου (IBC). Σημειώνεται ότι το κράτος κατέχει το 34% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΠΑΠ (29% μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και 5% απευθείας συμμετοχή) ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση φτάνει το 1,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) ανακοίνωσε ότι επτά υποψήφιοι αγοραστές, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκδήλωσαν ενδιαφέρον στην πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση της έκτασης στην περιοχή Αφάντου Ρόδου.

 

Ο σκανδαλώδης τρόπος με τον οποίο έγινε η διάσπαση της Αγροτικής Τράπεζας σε «καλή» και «κακή», για να προχωρήσει στην συνέχεια η απορρόφηση του «υγιούς» κομματιού από την Τράπεζα Πειραιώς, άνοιξε τον δρόμο για να προχωρήσουν τάχιστα οι συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο. Μάλιστα, χθες, υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, μιλώντας σε ημερήσια εφημερίδα, υπογράμμιζαν πως χρειάστηκαν μόλις λίγα 24ωρα για να επιβεβαιωθεί το ενδιαφέρον της Alpha για την Εμπορική, ενώ στη σκακιέρα μπήκε και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.Η τρικομματική κυβέρνηση, τηρώντας απαρέγκλιτα τις μνημονιακές δεσμεύσεις που έχει επιβάλει τομεγάλο εγχώριο και πολυεθνικό κεφάλαιο, δρομολογεί διαδικασίες που σηματοδοτούν μια νέα συγκεντροποίηση του τραπεζικού κλάδου με ευρύτατες συγχωνεύσεις και την διαμόρφωση ενός ακόμα πιο σκληρού τραπεζικού καρτέλ. Μικρομέτοχοιεργαζόμενοι και δανειολήπτες είναισίγουρο ότι θα πληγούν άμεσα από αυτές τις εξελίξεις.

Οι ιδιωτικοποίησεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας πρέπει να ανατραπούν! Ο τραπεζικός κλάδος πρέπει να περάσει άμεσα στο δημόσιο, υπό κοινωνικό και εργατικό έλεγχο. Μόνο έτσι θα μπορέσει να επιτελέσει τον πολύ σημαντικό ρόλο της χρηματοδότησης της παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας, η οποία θα ικανοποιεί τις ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και όχι μια χούφτας τραπεζιτών και μεγαλοεπιχειρηματιών!

ισκρα

Advertisements
Posted in: Πολιτική