Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΤΡΟΪΚΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ή ΥΠΟ ΔΙΑΛΥΣΗ;

Posted on 01/08/2012 από

0


alt

ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ «ΤΡΙΩΝ» ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ!

ΚΑΚΙΣΤΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ – ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑΣ

Δεν πρόλαβε να σχηματιστεί ο συνεταιρισμός των τριώνΝΔΠΑΣΟΚΔΗΜΑΡ, και η συγκυβέρνηση μοιάζει κουρασμένη καισερνάμενη λες και έχει χρόνια στο τιμόνι της εξουσίας, ενώ οι σχέσεις ανάμεσα στους κυβερνητικούς συνεταίρους όχι απλώς είναικάκιστες αλλά και οι διαφωνίες μοιάζουν να παίρνουν, μέρα με τη μέρα, διαστάσεις χιονοστιβάδας.

Πολιτικοί παρατηρητές τόνιζαν ότι οι τρεις αρχηγοί Σαμαράς-Βενιζέλος-Κουβέλης, οι οποίοι κυριολεκτικά έχουν υποκαταστήσει μια παραλυμένη και ασυντόνιστη κυβέρνηση, ενώ έχουν παρακάμψει καιυποβαθμίσει κι αυτή τη Βουλή, έχουν καταστεί η θεμελιώδης έκφραση της κυβερνητικής κακοδαιμονίας.

 

Οι Σαμαράς-Βενιζέλος-Κουβέλης έχουν πραγματοποιήσει μέχρι τώρα πλήθος συναντήσεων και σήμερα Τετάρτη στις 5:00 μ.μ. πραγματοποιούν νέα συνάντηση, χωρίς με αυτές να έχουν λύσει κανένα πρόβλημα ούτε καν να έχουν δώσει ένα συγκεκριμένο προσανατολισμό, πέραν της γενικής ανάγκης να τηρηθεί το μνημονιακό πλαίσιο των 15 δισ. ευρώ, το οποίο ο καθένας συνδέει με σειρά άλλων παραμέτρων, ενώ για επικοινωνιακούς λόγους και λόγους πολιτικού κόστους του δίνουν καιδιαφορετικό, αν και όχι δεσμευτικό, περιεχόμενο!

Αντίθετα, μετά από κάθε νέα συνάντηση των «τριών», οι διαφωνίες και οι μεταξύ τους αντιθέσεις αντί να μειώνονται και να περιορίζονται, κλιμακώνονται και μάλλον έχουν προσλάβει διαστάσεις χιονοστιβάδας, ενώ εντείνεται και η εσωκομματική τους αναταραχή.

Αποδεικνύεται ότι ούτε η σθεναρή βούληση για παραμονή «πάση θυσία» το ευρώ ούτε η αντι-ΣΥΡΙΖΑ μανία είναι αρκετά για να αποτελέσουν κυβερνητική συγκολλητική ουσία για τους τρεις αρχηγούς και πολύ περισσότερο για τα κόμματά τους.

Η όψιμη σύγκλιση Βενιζέλου-Κουβέλη και η από κοινού ανακάλυψη του λεγόμενου «στρατηγικού πλαισίου» συμφωνίας, για την παράκαμψη των συγκεκριμένων μέτρων του πακέτου των 15 δισ, περισσότερο από ουσία εκφράζει έναν εύσχημο τρόπο για να αποστασιοποιηθούν από το κόστος των μέτρων και να προσδώσουν τη δική τους απόχρωση στην κυβέρνηση.

Αυτή η τακτική, όμως, Βενιζέλου-Κουβέλη οξύνει στο έπακρο τις κυβερνητικές αντιθέσεις και την κυβερνητική παράλυση, ενώ προκαλεί ηφαιστειακές εκρήξεις στο ΠΑΣΟΚ, οι οποίες βρήκαν αφορμή για να εκδηλωθούν το νομοσχέδιο για την Παιδεία.

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θέλουν να αποφύγουν το απομονωμένο πικρό ποτήρι του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ και να το συνδέσουν με την επιμήκυνση, αν είναι δυνατόν με νέο «κούρεμα» στο χρέος και με τη «στρατηγική λύση» του προβλήματος της παραμονής της χώρας στο ευρώ.

Ο Α. Σαμαράς και η ΝΔ δεν μοιάζει να καίγεται για μια τέτοια «συνολική συμφωνία», πολύ περισσότερο που αυτή αποκλείεται από την τρόικα!

Βενιζέλος και Κουβέλης δεν έχουν κανένα όφελος να «ξελασπώσουν» μια κυβέρνηση, στην πραγματικότητα, Σαμαρά, αν οι ίδιοι δεν θα προσκομίσουν κάποιο σημαντικό όφελος.

Η κυβερνητική κρίση, μαζί με μια ανοιχτή εσωκομματική κρίση στο ΠΑΣΟΚ και μια υπόκωφη αλλάβαθιά κρίση στη ΔΗΜΑΡ αλλά και μια φαινομενική ηρεμία με σκληρά υπόγεια ρεύματα στη ΝΔ, έχουν ήδη ξεσπάσει πρόωρα!

Και αυτές οι πολλαπλές κρίσεις δεν φαίνεται ότι μπορεί να αντιμετωπιστούν με ραντεβού των «τριών» και μάλλον θα προσλαμβάνουν όλο και πιο έντονες διαστάσεις.

Ορισμένοι πολιτικοί κύκλοι δεν δίνουν προθεσμία πολλών μηνών μέχρι η κυβερνητική κρίση που ήδη ξεκίνησε να οδηγήσει τη συγκυβέρνηση σε διάλυση!

Ο μνημονιακός δρόμος είναι αδύνατο να προσφέρει το θεμέλιο για σταθερές κυβερνήσεις, πολύ περισσότερο μνημονιακής συνεργασίας και σίγουρα για θετική διέξοδο από την κρίση.

Αντίθετα, η χώρα παραμένοντας στο μνημονιακό πλαίσιο και στην πάση θυσία εμμονή στο ευρώ, θα βαδίζει ανεξάρτητα από μνημονιακές παραλλαγές και διασυνδέσεις, τάχιστα προς την καταστροφή, ενώ σύντομα, ίσως από τα μέσα Σεπτέμβρη, να έχουν ραγδαίες και μάλιστα πολύ ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, μαζί, ίσως, με κοινωνικές εκρήξεις.

Όσο ποτέ ο τόπος χρειάζεται μια συμπαραταγμένη αλληλέγγυα και ριζοσπαστική Αριστερά! Τόσο δύσκολο, όμως, είναι να καταλάβουν αυτήν την απλή αλήθεια και οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς; Σε ποιο κόσμο ζούνε;

iskra

Advertisements
Posted in: Πολιτική