ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ Η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Posted on 17/08/2012 από

0


ΠΡΩΤΟΛΕΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ως μεγάλο εμπόδιο στην απόπειρα συνεργασίας και συμπαράταξης των ριζοσπαστικών αριστερών δυνάμεων εμφανίζονται οι δήθεν «αγεφύρωτες» προγραμματικές διαφορές.

Ισχυριζόμαστε ότι το εμπόδιο αυτό δεν είναι πραγματικό και εν πάσει περιπτώσει δεν είναι ανυπέρβλητο.

 

Αυτό που λείπει είναι η ισχυρή ενωτική πολιτική βούλησηαπό όλες τις πλευρές. 

Γι’αυτό η σχετική συζήτηση για συνεργασία της Αριστεράς, στο βαθμο που υποτυπωδώς υπάρχει, εκφυλίζεται μεταξύ μιας στείρας ενωτολογίας και μιας εκ προοιμίου αφοριστικής απόρριψης κάθε σκέψης για συμπόρευση.

Άλλωστε, ότι το πρόβλημα είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης φαίνεται πιο καθαρά από το γεγονός ότι ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, με ευθύνη του τελευταίου, δεν υπάρχει ποτέ και σε καμμιά περίπτωση κοινη δράση ούτε καν τυπικού τύπου κομματικές συναντήσεις!

 Παρακάμπτουμε, όμως, αυτό το πραγματικό πρόβλημα που είναι η πλήρης απουσία ενωτικής διάθεσης, η οποία συχνά αξιοποιείται από άλλες πλευρές με μια εύκολη και ρηχή ενωτολογία χωρίς δεσμευτικό προγραμματικό περιεχόμενο.

Και παρακάμπτουμε, προς στιγμήν, αυτό το πρόβλημα για να ανοίξουμε τη συζήτηση επί της προγραμματικής ουσίας.

Πιστεύουμε βαθύτατα ότι μπορεί να βρεθεί κοινή, ελάχιστη και συνεκτική προγραμματική βάση ανάμεσα στις ριζοσπαστικές αριστερές δυνάμεις και πρώτα απ’όλα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Αυτή η κοινή ελάχιστη και συνεκτική προγραμματική βάση για ένα μεγάλο αριστερό προοδευτικό μέτωπο μπορεί να έχει , ενδεικτικά, ως αφετηρία αλλά όχι ως τέρμα τους παρακάτω άμεσους στόχους:

 • Άμεση κατάργηση όλων των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων τους
 • Καταγγελία των αποικιοκρατικών δανειακών συμβάσεων
 • Διεκδίκηση της άμεσης διαγραφής, χωρίς όρους, του χρέους ή του μεγαλύτερου μέρους του
 • Εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση των τραπεζών και η συγκρότηση μιας νέας χρηματοπιστωτικής πολιτικής με αποκλειστικά αναπτυξιακά, παραγωγικά και κοινωνικά κριτήρια
 • Ρύθμιση των ιδιωτικών χρεών για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, τη μικρομεσαία αγροτιά και τις πιο αδύνατες κοινωνικές κατηγορίες, η οποία μπορεί να φθάνει μέχρι και την πλήρη διαγραφή χρεών για ανέργους, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους
 • Μεγάλη δίκαιη αναδιανομή του πλούτου με επίκεντρο μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση για ένα απλό, δίκαιο, εύχρηστο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα
 • Εθνικοποίηση των πιο κρίσιμων και στρατηγικών τομέων και επιχειρήσεων της οικονομίας με παράλληλη αναβάθμιση και αναπτυξιακή αποδοτική ανασυγκρότησή τους.
 • Αναδιαμόρφωση του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά και αποδοτικά με απόλυτη αξιοκρατία, υπεύθυνη εργασία και πλήρη ανεξαρτησία από ιδιωτικά συμφέροντα και πελατειακές σχέσεις.
 • Συγκρότηση ενός δημοκρατικού προοδευτικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας με αιχμή την πρωτογενή παραγωγή, τη βιομηχανία και σύγχρονους τεχνολογικά τομείς
 • Στήριξη και σταδιακή αναβάθμιση μισθών, συντάξεων, κοινωνικών δαπανών και εργασιακών σχέσεων
 • Προώθηση της δωρεάν υγείας και δωρεάν παιδείας σε όλα τα επίπεδα με την ενίσχυση του απασχολούμενου επιστημονικού δυναμικού και όλων των εργαζομένων

Η συνομολόγηση από όλες τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς ενός παρόμοιας κατεύθυνσης προγράμματος, με άμεσα μέτρα και κατευθύνσεις που εντελώς ενδεικτικά και πολύ συνοπτικά αναφέρουμε, ασφαλώς δεν μπορεί να παρακάμπτει τα άκρως επίμαχα θέματα της τροϊκανής χρηματοδότησης, του ευρώ και της ΕΕ.

Στα θέματα αυτά είναι γνωστό ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές, αν και όχι τόσο μεγάλες όσο αφήνεται να εννοηθεί, πολύ περισσότερο που η προϊούσα φθορά της ευρωζώνης έχει σμικρύνει τις αποστάσεις.

Θεωρούμε ότι στα θέματα του ευρώ και της ΕΕ μπορεί, καταρχήν τουλάχιστον, να βρεθεί κοινή συνισταμένη. Αυτή η συνισταμένη αφορά μια κοινή συμφωνία ότι η εφαρμογή του συνομολογημένου προγράμματος δεν μπορεί σε καμμιά περίπτωση να εξαρτάται από τους εκβιασμούς των χρηματοδοτικών δόσεων ούτε να έχει ως όριο το ευρώ αλλά ούτε και τους νεοφιλελεύθερους κανόνες της ΕΕ.

Με δύο λόγια ότι η συνομολογούμενη πορεία και το συμφωνημένο πρόγραμμα προοδευτικής διεξόδου από την κρίση με σοσιαλιστικό ορίζοντα, δεν θα τίθεται υπό την αίρεση των εκβιασμών για παραμονή στην ευρωζώνη ούτε υπό τη δαμόκλειο σπάθη του νεοφιλελεύθερου πλαισίου της ΕΕ!

Κατά τα άλλα, όλες οι αριστερές δυνάμεις θα μπορούν, παρά το πλαίσιο της κοινής συμφωνίας, να διατηρούν και να προβάλλουν τις ιδιαίτερες και πιο ολοκληρωμένες θέσεις τους για την ευρωπαϊκή θεματολογία.

Η κατάθεση αυτή μπορεί να έχει ατομικό χαρακτήρα αλλά η συζήτηση για την προγραμματική σύγκλιση μπορεί να γενικευθεί και να αποκτήσει εύρος, ουσία, βάθος, πνοή και κυρίως όραμα για μια διαφορετική Αριστερά στη χώρα μας, που μπορεί να παλαίψει και να νικήσει, ανοίγοντας νέους δρόμους ελπίδας όχι μόνο για τον ελληνικό λαό αλλά για όλη την ευρύτερη περιοχή μας και την Ερώπη.

Ας  τολμήσουμε να συζητήσουμε με τις διαφορές μας και παρά τις διαφορές μας, όχι με προκατάληψη και εμπάθεια αλλά με γόνιμο, εποικοδομητικό πνεύμα και κυρίως ενωτική θέληση και αγωνία για να αλλάξουμε τα πράγματα στη χώρα μας.

Του ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ

Advertisements
Posted in: Απόψεις