ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ SPIEGEL ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ: ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ!

Posted on 17/08/2012 από

0


Η χρεοκοπία είναι μια λέξη που έχει πάρει κακόφημη σημασία, ιδιαίτερα όσον αφορά χώρες. Η άσχημη εντύπωση που προκαλεί η λέξη αυτή είναι κυρίως αποτέλεσμα της κακοποίησης που έχει υποστεί από τους πιστωτές των χωρών, δηλαδή το χρηματιστικό κεφάλαιο.

Και όμως η χρεοκοπία είναι κάτω από ορισμένες συνθήκες το όπλο των αδύνατων και η μόνη διέξοδος για υπερχρεωμένες χώρες, οι οποίες έχουν περιέλθει σε αδυναμία να εξοφλήσουν ένα χρέος, που συνήθως είναι και άδικο και επαχθές.

Όπως πολλές φορές έχει τονίσει η Iskra, η διακοπή αποπληρωμής του χρέους (χρεοκοπία) και η διαγραφή του χρέους ή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του, αποτελεί τη μόνη θετική διέξοδο για να μπορέσει η χώρα να κάνει μια νέα αρχή με μια νέα προοδευτική πολιτική ανασυγκρότησης και ανόρθωσης.

 Είναι εντυπωσιακό ότι ακόμα και το Spiegel, με την δικιά του λογική και για τις δικές του σκοπιμότητες, προτείνει ευθέως, όπως θα δούμε παρακάτω, την πτώχευση της Ελλάδας (διακοπή αποπληρωμής χρέους) ως τη μόνη λύσηγια μια νέα αρχή στη χώρα.

 

Δεν είναι πρώτη φορά που κύκλοι οι οποίοι κινούνται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού αστικού τόξου και οι οποίοι επιδεικνύουν έναν ρεαλισμό, προτείνουν την παύση πληρωμών επί του χρέους ως αναγκαία προϋπόθεση για την διέξοδο στην Ελλάδα.

Και όμως στη χώρα αυτή η αστική πολιτική τάξη (και όχι μόνο) δεν τολμά ούτε καν να διανοηθεί ότι θα μπορούσε να ψελλίσει κάτι σχετικό με την διαγραφή του χρέους.

Αυτή είναι η σύγχρονη ελληνική τραγωδία και ο φαύλος κύκλος καταστροφής της Ελλάδας.

Η Iskra παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια, ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες.

 

SPIEGEL: ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ

 

«Μόνο η χρεοκοπία μπορεί να βοηθήσει τώρα» την Ελλάδα εκτιμά το γερμανικό περιοδικό Spiegel, σημειώνοντας ότι η χώρα βρίσκεται «λίγο πριν την άβυσσο». Η Ελλάδα έχει απογοητεύσει τους πιστωτές για ακόμη μια φορά. Τώρα η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να ζητήσει περισσότερο χρόνο και χρειάζεται ακόμη βοήθεια αρκετών δισ. Ωστόσο, όπως σημειώνει το Spiegel σε δυο ξεχωριστά δημοσιεύματα οι ευρωπαίοι εταίροι της χώρας δεν φαίνονται πρόθυμοι να προσφέρουν περαιτέρω βοήθεια. «Η μοναδική ελπίδα τώρα, είναι να παραδεχτούμε την ήττα και να αφήσουμε τη χώρα να κάνει μια νέα αρχή» τονίζει το Spiegel.

Τα εν λόγω δημοσιεύματα έρχονται μετά από εκείνο των Financial Times που αποκάλυπτε ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα ζητήσει κατά τις συναντήσεις του με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ διετή παράταση της προθεσμίας για την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας της Ελλάδας. Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται η εφημερίδα, η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 20 δισ. ευρώ για τη στήριξη του προϋπολογισμού και τη μείωση του ελλείμματος το 2013-2014, η οποία θα είναι μικρότερη από την προβλεπόμενη.

 Άμεση ήταν η αντίδραση της Γερμανίας στο δημοσίευμα. Προλαμβάνοντας το ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε την Τετάρτη ότι καμιά απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί προτού η τρόικα ολοκληρώσει τον Σεπτέμβριο την αποτίμηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Η Άνγκελα Μέρκελ «παραμένει προσηλωμένη στην ισχύουσα συμφωνία όσον αφορά τις υποχρεώσεις της Ελλάδας για τις μεταρρυθμίσεις» σημείωσε ο Ζάιμπερτ.

Ωστόσο, το Spiegel σημειώνει ότι τίποτα δεν μπορεί να βοηθήσει πλέον την Ελλάδα από το να αποφύγει τη χρεοκοπία. Πιο συγκεκριμένα το γερμανικό περιοδικό σημειώνει ότι μόνο με τη χρεοκοπία θα καταφέρει η χώρα να απελευθερωθεί από τα χρέη της και να κάνει μια νέα αρχή είτε ως μέλος της Ευρωζώνης είτε όχι. Εξάλλου, σημειώνει ότι ούτε η Ευρωζώνη ούτε το ΔΝΤ μπορούν να θυσιάσουν την αξιοπιστία τους προσφέροντάς μια νέα βοήθεια.

«Αν ο στόχος της Μέρκελ και των συμμάχων της ήταν να σώσουν την Ελλάδα από τη χρεοκοπία, τότε απέτυχαν. Το μόνο που κατάφεραν τα μέτρα λιτότητας ήταν να επιδεινώσουν την κρίση και να αυξήσουν το χρέος» γράφει Spiegel, ενώ ασκεί κριτική και στη Γερμανίδα καγκελάριο τονίζοντας ότι αν εμφανιζόταν ενώπιον της γερμανικής Βουλής, για να ζητήσει ένα τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, μετά το ελληνικό αίτημα που αναμένεται να υποβάλει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για διετή επιμήκυνση, οι κυβερνητικοί εταίροι της θα την κυνηγούσαν έξω από το κτίριο.«Το ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στη Γερμανία την επόμενη εβδομάδα θα είναι περίπλοκο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει από την Άγκελα Μέρκελ δυο επιπλέον χρόνια για την υλοποίηση των μέτρων λιτότητας. Ωστόσο, με τις πολιτικές αντιδράσεις να μεγαλώνουν στο Βερολίνο, η καγκελάριος έχει μικρά περιθώρια συμβιβασμού». Πιο συγκεκριμένα το περιοδικό σημειώνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα πρέπει να ελπίζει σε μια στάση κατανόησης. Πηγές αναφέρουν ότι η Μέρκελ δεν θα καταφέρει να συσπειρώσει την πλειοψηφία του κυβερνητικού της συνασπισμού προς την κατεύθυνση ενός τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, κάτι που όπως σημειώνεται η καγκελάριος γνωρίζει. Εξάλλου εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της πιστεύεται ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με μια σκληρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα καθώς η καγκελάριος δεν θα διακινδυνεύσει να θέσει τον εαυτό της σε κίνδυνο.

Η κριτική προς την Γερμανίδα καγκελάριο συνεχίζεται καθώς το Spiegel σημειώνει ότι επέμενε τα προβλήματα των χωρών της νότιας Ευρώπης να λυθούν μόνο με σκληρή λιτότητα και πως το μοναδικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης για να κάνει αυτά που έπρεπε.

Στο ίδιο κλίμα το περιοδικό αναφέρεται και στις δηλώσεις του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, που από το νησί της Κω ζήτησε «να σταματήσει επιτέλους η ρητορική εναντίον της Ελλάδας» αλλά και να δοθεί περισσότερος χρόνος στη χώρα. «Δυστυχώς, τουλάχιστον από την πλευρά των Ελλήνων, δεν μιλούσε η καγκελάριος Μέρκελ, ήταν ο προκάτοχος της Γκέρχαρντ Σρέντερ» σημειώνει το Spiegel.

 

Πηγή: tvxs.gr

Advertisements
Ετικέτα: ,