Μεϊμαράκης, Λιάπης, Βουλγαράκης σε ξέπλυμα 10,2 δισ. ευρώ;

Posted on 24/09/2012 από

0


Σε σκάνδαλο με ξέπλυμα μαύρου χρήματος εμπλέκει τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη και τους δύο κορυφαίους πρώην υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, τον Μιχάλη Λιάπη και τον Γιώργο Βουλγαράκη, η κατάθεση του κτηματομεσίτη Ιωσήφ Λιβανού. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News, οι τρεις πολιτικοί φέρονται να συμμετείχαν την περίοδο 2005-2008 σε αγοραπωλησίες σε περιοχές-φιλέτα της Αττικής, τις οποίες αγορές χρησιμοποιούσαν ως βιτρίνα για να καλύψουν μαύρο χρήμα που υπολογίζεται στα 10,2 δισ ευρώ. Οι αγορές, σύμφωνα με τις καταθέσεις, γίνονταν μέσα από εταιρία real estate του ομίλου του Ιωάννη Καρούζου, ο οποίος είναι κουμπάρος του Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

Σύμφωνα με άλλη κατάθεση, του Γιώργου Ζωγραφάκη , πρώην συνεταίρου του Ιωάννη Καρούζου, οι υπουργοί έδιναν τα χρήματα από μίζες στους νομίμους εκπροσώπους του ομίλου και εκείνοι αναλάμβαναν το ξέπλυμα και στη συνέχεια την αποστολή των χρημάτων στο εξωτερικό με προσωρινό προορισμό γειτονική χώρα. Όταν ο χορός των εκατομμυρίων ολοκληρώθηκε, σύμφωνα πάντα με τις καταθέσεις και τις μηνυτήριες αναφορές, οι εμπλεκόμενοι αποφάσισαν να οδηγήσουν την εταιρία του ομίλου Καρούζου σε πτώχευση για να σβήσουν τα ίχνη τους.

Εντωμεταξύ, ενάμιση χρόνο νωρίτερα, ο κ. Ζωγραφάκης με εξώδικη δήλωση-διαμαρτυρία που έχει αποστείλει στα ΜΜΕ, αλλά και στους υπουργούς Οικονομικών, Δικαιοσύνης και το ΣΔΟΕ είχε καταγγείλει ότι υπήρχε ενορχηστρωμένο σχέδιο πτώχευσης του ομίλου ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων Ι. Καρούζου. Στην έγγραφη καταγγελία του ο κ. Ζωγραφάκης είχε αναφέρει ότι η προσπάθειά του να διασώσει την εταιρία ακινήτων έβρισκε εμπόδια από οργανωμένα συμφέροντα που «χρησιμοποίησαν την εταιρεία για παράνομες πράξεις».

Στο έγγραφο γίνεται επίσης λόγος για απόπειρα δωροδοκίας έναντι 100 εκατ. ευρώ του κ. Ζωγραφάκη, προκειμένου αυτός να σταματήσει την προσπάθεια «σωτηρίας» της εταιρείας, ενώ η επιχείρηση διάσωσης του ομίλου ανατέθηκε σε εταιρεία συμβούλων, η οποία θα λάβει ως αμοιβή τουλάχιστον εννέα εκατομμύρια ευρώ. Επισημαίνει ότι η Καρούζος δεν αιτήθηκε την ένταξή της στο άρθρο 99 περί προστασίας από τους πιστωτές, αλλά στο άρθρο 107, όπου ο επιχειρηματίας κηρύσσει και δηλώνει πτώχευση. Και όλα αυτά συνέβαιναν παρότι ο όμιλος, κατά τον κ. Ζωγραφάκη, δεν είχε κανένα λόγο να υπαχθεί σε κανένα άρθρο του πτωχευτικού κώδικα.

Όπως ο ίδιος αναφέρει, στο πλαίσιο της μεθοδευμένης πτώχευσης του ομίλου, σφραγίστηκαν τα γραφεία της επιχείρησης με αποτέλεσμα να μην καθίσταται εφικτή η καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων της, ενώ δεν παραλείπει να αφήσει αιχμές για χειραγώγηση του ΣΔΟΕ από όσους δεν επιθυμούν τη διάσωση της Καρούζος και καταγγέλλει ότι το Σώμα σε διαδοχικές επισκέψεις στην έδρα της εταιρείας του απέσπασε έγγραφα – ντοκουμέντα που θα απέτρεπαν την κατάρρευση της Ι. Καρούζος.

«Πώς θα μπορούσα να διαπραγματευτώ με τους πιστωτές […] όταν με κλειστά τα γραφεία του ομίλου, δεν έχω πρόσβαση στον υπολογιστή του λογιστηρίου και έτσι δεν μπορώ να ξέρω ούτε καν τι χρωστάμε στον καθένα; Μήπως είναι κλειστά ακριβώς για να μην μπορώ να διαπραγματευτώ; Μήπως εκτός από το να χαθούν τα ίχνη από πράξεις που έχουν γίνει στο παρελθόν και έτσι να την γλυτώσουν οι κύριοι, υπάρχει και δεύτερο σχέδιο να λεηλατηθεί η περιουσία του ομίλου;».

Όπως επισημαίνεται στο έγγραφο, ο κ. Καρούζος μετέφερε την έδρα του γραφείου του στην κατασκευαστική εταιρεία που διατηρεί ο κ. Ζωγραφάκης όχι μόνο επειδή η «πτωχευμένη» εταιρεία του έχει σφραγιστεί, αλλά και για να συνεργάζονται για τη σύνταξη του σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Πάντως από την πλευρά τους, οι κύριοι Μεϊμαράκης, Λιάπης και Βουλγαράκης απαντώντας στα δημοσιεύματα που τους εμπλέκουν σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος τα διέψευσαν. Ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε τα εξής: «Μόλις επέστρεψα από το εξωτερικό, πληροφορήθηκα την ανάμειξη του ονόματός μου σε υπόθεση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Real News. Δηλώνω με κατηγορηματικό τρόπο ότι ουδεμία εμπλοκή έχω και τη Δευτέρα το πρωί θα προσέλθω στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να ζητήσω την άμεση διερεύνηση και διαλεύκανση της εν λόγω υπόθεσης. Αυτονόητο είναι ότι επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου»

Για το ίδιο θέμα ο πρώην υπουργός Μιχάλης Λιάπης δήλωσε: «Δεν γνωρίζω ούτε τον κ. Ζωγραφάκη ούτε τον κ. Καρούζο. Αισθάνομαι οδυνηρή έκπληξη για το γεγονός ότι αναμιγνύουν το όνομά μου. Το θεωρώ απάνθρωπο. Τη Δευτέρα καταθέτω μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του συγκεκριμένου κυρίου»

Μέσω twitter o Γιώργος Βουλγαράκης απάντησε: «Ας σταματήσει πια αυτή η τακτική της λάσπης στον ανεμιστήρα! Δεν γνωρίζω ούτε κατ ‘όψη, απολύτως κανένα από τα αναφερόμενα πρόσωπα (…) και πολύ περισσότερο δεν έχω σχέση με τα αναγραφόμενα. Έδωσα ήδη εντολή να κινηθούν οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες εναντίων όσων ισχυρίζονται αυτά τα μυθεύματα. Αυτοί που αναφέρονται στο ρεπορτάζ θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις.

κουτί πανδώρας

Advertisements
Posted in: Uncategorized