Σε ποσοστό – ρεκόρ η ανεργία των νέων στην Ελλάδα

Posted on 04/10/2012 από

1


Επιμέλεια: Νίκος Μίχος
Το Μάρτιο του 2012, η Ισπανία και η Ελλάδα ξεπέρασαν το δυσθεώρητο όριο του 50% στην ανεργία στους νέους. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι νέοι κάτω των 25 ετών είναι άνεργοι. Έξι μήνες αργότερα, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat, τα στοιχεία αυτά έγιναν χειρότερα.

Στο γράφημα που ακολουθεί παρουσιάζονται συγκριτικά στοιχεία (Αυγούστου 2011 και Αυγούστου 2012. Όπου δεν ήταν δυνατή η εύρεση των στοιχείων χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία του Ιουνίου) για την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ε.Ε. συνολικά και τις ΗΠΑ.

Το συμπέρασμα που βγαίνει από το γράφημα είναι το εξής: Οι νέοι εργαζόμενοι στην Ελλάδα και την Ισπανία αντιμετωπίζουν μια καταφανή έλλειψη αγοράς εργασίας, όπου περισσότεροι από τους μισούς απόφοιτους λυκείου και ανωτάτων σχολών δεν μπορούν να βρουν δουλειά παρά την ετοιμότητά τους. Και το 55% από ότι φαίνεται δεν είναι το αποκορύφωμα.

Οι δυο οικονομίες συρρικνώνονται διαρκώς και η ανεργία δεν είναι αντιπροσωπευτικός δείκτης. Οι Αμερικάνοι έδειξαν ότι ακόμη και αν η οικονομία περάσει σε περίοδο ανάπτυξης η ανεργία μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται. Αυτή η οικονομική τραγωδία μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε κοινωνική καταστροφή καθώς οι καθόλα υποσχόμενοι νέοι είτε αφήνουν τις χώρες τους για να αναζητήσουν αλλού δουλειά είτε στρέφονται σε παράνομες και βίαιες πράξεις για να διαμαρτυρηθούν στις πολιτικές που καταστρέφουν τις οικονομίες τους ή να εξεγερθούν απέναντι σε μια χώρα που τους παραμελεί.

Πηγή: The Atlantic

Advertisements
Ετικέτα: