Η ΜΕΡΚΕΛ ΑΙΦΝΙΔΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Posted on 05/10/2012 από

0


ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΤΗ Η ΜΕΡΚΕΛ ΣΠΕΥΔΕΙ ΝΑ «ΣΤΗΡΙΞΕΙ» ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!

ΜΕΓΑΛΕΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΝΕΟΑΠΟΙΚΙΑΚΗ» ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!

Στην Αθήνα καταφτάνει αιφνίδια την ερχόμενη Τρίτη η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το Βερολίνο.

Η απολύτως αιφνιδιαστική απόφαση της Α. Μέρκελ να επισκεφθεί την Αθήνα, η οποία έπεσε ως «βόμβα», δεν είναι καθόλου τυχαία και πρέπει να συνδέεται με κρίσιμες εξελίξεις αλλά και τη λήψη πολύ κρίσιμων αποφάσεων που δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα.

 

Κατ’ αρχάς είναι βέβαιον ότι η Μέρκελ καταφθάνει στην Αθήνα εσπευσμένα για να προσφέρει «ευρωπαϊκή στήριξη» στην παραπαίουσα, αν όχι καταρρέουσα, συγκυβέρνηση του Α. Σαμαρά, προκειμένου αυτή να επιβιώσει και να «περάσει», υπό την σκληροτέρα εκδοχή, το πακέτο των 14,5 δισ.

Είναι σαφές, επίσης, ότι η επίσκεψη Μέρκελ συνδέεται στενότατα με την προσπάθεια να φιλοτεχνήσει η Γερμανία ένα στοιχειωδώς ανεκτό πρόσωπο στην ελληνική κοινή γνώμη και φυσικά για να βάλει στο χέρι κρίσιμες δημόσιες επιχειρήσεις και στρατηγικά ελληνικά «φιλέτα», για τα οποία επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, στο πλαίσιο της γοργής μετατροπής της χώρας μας σε Γερμανικό προτεκτοράτο.

Το κυριότερο, ίσως, για το αιφνιδιαστικό και εσπευσμένο της επίσκεψης της Μέρκελ στην Ελλάδα να συνδέεται με την αντιπαράθεση της Γερμανίας, η οποία γίνεται όλο και σφοδρότερη τελευταία, με το ΔΝΤ αλλά και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν η κατάσταση στην Ελλάδα και την ευρωζώνη καθώς και οι διμερείς σχέσεις.

Ο ίδιος αναγνώρισε πως η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις και τόνισε πως το Βερολίνο θέλει να στηρίξει αυτές τις προσπάθειες. «Διαπιστώνουμε ότι υπό την κυβέρνηση Σαμαρά γίνεται μια πιο σθεναρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια και υποστηρίζουμε τη συνέχισή της», ανέφερε ο κ. Ζάιμπερτ.

 

«Είναι η πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, που η καγκελάριος της Γερμανίας επισκέπτεται την Ελλάδα», παρατήρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και χαρακτήρισε την επίσκεψη «πολύ θετική» για την ενίσχυση των παραδοσιακών δεσμών των δύο κρατών. «Σίγουρα θα αποτελέσει ένα περαιτέρω βήμα για τις σημαντικές μελλοντικές ευρωπαϊκές αποφάσεις», σημείωσε.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες εργατικά συνδικάτα, ενώσεις-ομοσπονδίες εργαζομένων αλλά και πλήθος κόσμου πρόκειται να πραγματοποιήσει δυναμικές κινητοποιήσεις ενόψη της «νεοαποικιακού χαρακτήρα» επίσκεψης της γερμανίδας καγκελαρίου, τις οποίες θα στηρίξουν οι δυνάμεις της Αριστεράς και πρώτα απ’ όλα ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ! 

ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ EUROGROU
ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ – ΤΡΟΪΚΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της κυβέρνησης είναι την ερχόμενη Δευτέρα, στο Eurogroup, «να υπάρξει διαπίστωση της προόδου» και έτσι το θέμα της Ελλάδας να μπει στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής στις 18-19 Οκτωβρίου.

Πάντως, νωρίτερα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με δηλώσεις τους στο Reuters, έλεγαν ότι οι ευρωπαϊκές αποφάσεις για την Ελλάδα θα πρέπει να αναμένονται μετά τη Σύνοδο Κορυφής, στις 18-19 του μηνός, ενώ υπογράμμιζαν ότι δεν εξετάζουν σενάριο για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας στο Λουξεμβούργο, όπου η Ελλάδα και η Ισπανία θα είναι τα βασικά θέματα της Συνόδου, θα πρέπει να αναμένεται διεξοδική συζήτηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα.

Η σχετική συζήτηση, όπου θα λάβουν επίσης μέρος ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, οι εκπρόσωποι της τρόικας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα έχουν την ευκαιρία να ενημερώσουν για την πορεία των διαβουλεύσεων στην Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα των κοινοτικών αποφάσεων για την Ελλάδα, οι ίδιες πηγές εξέφραζαν την εκτίμηση ότι οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές δεν τις επηρεάζουν.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να «κλειδώσει» η καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, καθώς και η διετής επιμήκυνση του Μνημονίου.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στη συνέντευξή του στην Handelsblatt, είπε ότι η ΕΚΤ μπορεί να βοηθήσει εάν αποδεχθεί χαμηλότερα επιτόκια στα ελληνικά ομόλογα (που κατέχει) ή εάν εγκρίνει τη μετακύλισή τους όταν αυτά λήξουν.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είπε «όχι» στη μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων.

ΣΑΜΑΡΑΣ: ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΡΚΕΛ!

Επέστρεψε σήμερα στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, προερχόμενος από το Παρίσι όπου μίλησε σε εκδήλωση για τα 125 χρόνια της εφημερίδας Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τριμπιούν.

Μετά την επιστροφή του, ο Α.Σαμαράς πρόεβη σε δηλώσεις τονίζοντας τη σπουδαιότητα της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα αλλά καυτηριάζοντας τον τρόπο που εκμεταλεύονται κάποιοι όπως ανέφερε σήμερα την κατάσταση της χώρας.

Δήλωσε χαρακτηριστικά ο Α. Σαμαράς: «Σημαντική εξέλιξη η επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στη χώρα μας. Είναι πολύ ευχάριστο και θετική εξέλιξη που δέχτηκε την πρόσκλησή μου. Θα υποδεχτούμε την καγκελάριο Μέρεκλ όπως αρμόζει σε έναν ηγέτη μιας πολύ μεγάλης ισχυρής χώρας

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ-ΚΟΥΒΕΛΗΣ: ΘΕΤΙΚΗ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΡΚΕΛ!

Θετικά αποτιμούν την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα οι δύο κυβερνητικοί εταίροι. Σε δήλωσή του, ο Ευ. Βενιζέλος χαρακτηρίζει «πολύ σημαντική για τη χώρα» την επίσκεψη και τονίζει ότι «είμαστε στη διάθεση του πρωθυπουργού, ώστε να συμβάλλουμε στην πειστική παρουσίαση των εθνικών θέσεων».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσθέτει, εξάλλου, ότι ο ερχομός της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Ελλάδα δίνει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να παρουσιάσει τη συνολική πραγματική κατάσταση της χώρας που βρίσκεται στα όριά της και να ζητηθεί η συγκεκριμενοποίηση του πλαισίου εξόδου από την κρίση, έχοντας στο προσκήνιο την παράταση του χρόνου προσαρμογής, το νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, τα αναπτυξιακά μέτρα ως κοινωνικά αντίβαρα και την πλήρη και άμεση εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις.

Πηγές της ΔΗΜΑΡ χαρακτηρίζουν επίσης ως «πολύ θετικό δείγμα(!)» την επίσκεψη Μέρκελ και εκτιμούν ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα δείγμα ότι «πρέπει να περιμένουμε κάτι καλό(!)» από αυτήν.

Advertisements
Posted in: Πολιτική