Σκοτώνουν τις τράπεζες!

Posted on 05/10/2012 από

0


Aμήχανος ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς, παρακολουθεί την προσπάθεια του «βαθέως κράτος» της τράπεζας την οποία διοικεί να επιχειρεί να καταπιεί την  Εurobank κατ΄ εντολήν του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και της Goldman Sachs!

Είναι ακριβώς αυτή η απόπειρα σε συνδυασμό με την διαφαινόμενη ήττα του Μπαράκ Ομπάμα που φέρνει την Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα. Η πανέξυπνη Γερμανίδα επιλέγει την κατάλληλη στιγμή να δείξει ποιος είναι το αφεντικό στην υπόθεση διάσωσης της Ελλάδας εντός η εκτός ευρωζώνης μια και όλα είναι ανοιχτά.

Αλλά ας επιστρέψουμε στην Εθνική Τράπεζα και στην ανθρωπογεωγραφία της.

Ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς είναι ένα μπαρουτοκαπνισμένο στέλεχος  του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος με ζηλευτή καριέρα και ειδίκευση στις Ναυτιλιακές Εταιρείες.

Γεννήθηκε στην Κυπαρισσία Μεσσηνίας, είναι έγγαμος και έχει δύο κόρες.
Κατέχει Πτυχίο Πολιτικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πτυχίο Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών , Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Διοίκηση ναυτιλιακών εταιρειών , στις ναυτιλιακές ασφαλίσεις και στο ναυτιλιακό δίκαιο. Επίσης είναι κάτοχος MA in Shipping Economics, του Πανεπιστημίου Wales της Μεγάλης Βρετανίας.
Ξεκίνησε την καριέρα του ως υπάλληλος ναυτιλιακών χορηγήσεων στην Bank of America το 1977 . Μετετέθη στο Λονδίνο ως Αντιπρόεδρος υπεύθυνος για τις πιστοδοτήσεις Λονδίνου, Μόντε Κάρλο και Γενεύης. Επέστρεψε στον Πειραιά ως επικεφαλής του Κέντρου Ναυτιλιακών Πιστοδοτήσεων και αποχώρησε από την Bank of America το 1988 για να αναλάβει την θέση του Βοηθού Γενικού Διευθυντή για την Ελλάδα, στην Τράπεζα NOVA SCOTIA.
Στο χώρο της Εθνικής Τράπεζας εισήλθε το 1997 ως Διευθυντής Ναυτιλιακών Εργασιών.
Η πιάτσα γνωρίζει πως ο σημερινός επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας έχει 3 στενούς φίλους: Τον Γιάννη Αλαφούζο, τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Σ αυτή τη συγκυρία αισθάνεται κάπως άβολα μια και οι δύο φίλοι του εφοπλιστές βρίσκονται στα μαχαίρια. Ο Τουρκολιάς ήταν αυτός που τους έφερε σε επαφή με αποτέλεσμα ο Βαγγέλης Μαρινάκης να επενδύσει στον Όμιλο Αλαφούζου.

O XΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΚΑΙ «Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»

Υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας είναι ο κ. Πέτρος Χριστοδούλου, πρώην υπάλληλος της  Goldman Sachs και πρώην επικεφαλής του OΔΔΗΧ σε μια κρίσιμη συγκυρία όταν οι Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου οδηγούσαν την Ελλάδα στον επώδυνο ζυγό του Μνημονίου. Ο Χριστοδούλου εγκατέλειψε αυτή τη θέση 8 μήνες πριν λήξει το συμβόλαιό του και επέστρεψε στην «ασφάλεια» της Εθνικής Τράπεζας.

Στέλεχος της ίδιας τράπεζας παλαιότερα, με ιδιαίτερη επίδοση στις δημόσιες σχέσεις, «εκδιώχθηκε» όταν ανέλαβε διοικητής ο Απόστολος Ταμβακάκης- βρήκε στέγη στον ΟΔΔΗΧ επί υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Πριν από την Εθνική εργάζονταν στην Goldman Sachs, που έκανε το περιβόητο swap επί Σημίτη, το οποίο ξεκίνησε από 2,5 δισ. ευρώ, για να φτάσει τελικά στα 18 δισ. το κόστος για την Ελλάδα.

Όταν είχε κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας στην επιτροπή της Βουλής, στην υπόθεση με το έλλειμμα του 2009, αρχικά είχε αφήσει να εννοηθεί ότι τεχνηέντως το φούσκωσαν, αλλά την επόμενη ημέρα τα πήρε όλα πίσω.

Ο Π. Χριστοδούλου θεωρείται «παιδί» του αμερικανικού επενδυτικού οίκου, με τη «Le Monde» να τον χαρακτηρίζει σε σχετικό δημοσίευμα της  εξαιρετικά χρήσιμο για την Goldman Sachs. 

Τον περασμένο Νοέμβριο η «Le Monde» σε εκτενές άρθρο της με τίτλο «Η κυβερνηση Sachs» ανέφερε ότι η τράπεζα αμερικανικών συμφερόντων έχει υφάνει ένα δίκτυο επιρροής στην Ευρώπη για την προώθηση των συμφερόντων της.

Στη λίστα εκείνη των «συνεργατών» της Goldman Sachs εμφανιζόταν και ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδας από το 1994 έως το 2002, ο οποίος, σύμφωνα με τη «Le Monde» συμμετείχε στην επιχείρηση «μαγειρέματος» των ελληνικών λογαριασμών από την Goldman Sachs.

Δίπλα του εμφανιζόταν και ο τότε διαχειριστής του δημόσιου χρέους Πέτρος Χριστοδούλου.

Σήμερα τόσο ο Χριστοδούλου όσο και ο Παπαδήμος βρισκονται κάτω από την στέγη της Εθνικής Τράπεζας.  Ο Λουκάς Παπαδήμος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας . Με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο κ. Παπαδήμος κάλυψε τη θέση που είχε χηρέψει μετά το θάνατο του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Τα νέα του καθήκοντα είναι εξαετούς διάρκειας και ο πρώην πρωθυπουργός τοποθετήθηκε ως τιμητικό μέλος του Δ.Σ.

Ο τρίτος της παρέας είναι ο κ. Γιώργος Ζαννιάς πρώην υπουργός Οικονομικών του οποίου το όνομα –σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΒΗΜΑτος-βρέθηκε στην λίστα με τους 36 του ΣΔΟΕ. Ο Ζαννιάς είναι ο στυλοβάτης του Μνημονίου Νο2  και από τα πρόσωπα που στο κοντινό μελλον θα κληθούν να λογοδοτήσουν στην ιστορία για την παράδοση του ελληνικού λαού στα πιράνχας των αγορών.

 

Ιωάννα Κατζηλιέρη – Ζουρ(νατζή)-Η κόρη του υφυπουργού του Μαρκεζίνη Σπύρου Ζουρνατζή σε θέση-κλειδί της Εθνικής Τράπεζας.

 

Διαβάζουμε στο βιογραφικό της : Η Ιωάννα Κατζηλιέρη ορίστηκε Βοηθός Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής στην Εθνική Τράπεζα τον Ιούνιο 2006, με τομείς εποπτείας το Μάρκετινγκ, το Στρατηγικό Μάρκετινγκ  και την Επικοινωνία Ομίλου, καθώς και τον Τομέα Εξυπηρέτησης Πελατείας.

Είναι μέλος του MasterCard Central Europe Customer Advisory Forum.

Πριν ενταχθεί στην Εθνική Τράπεζα εργάστηκε στην EFG Eurobank-Ergasias (2004-2006), όπου διετέλεσε Βοηθός Γενική Διευθύντρια, υπεύθυνη Στρατηγικού Μάρκετινγκ Λιανικής Τραπεζικής. Έχει διατελέσει Αναπληρώτρια  Γενική Διευθύντρια στην Τράπεζα Millenium όπου εργάστηκε από το 1999 έως το 2004, υπεύθυνη διαφόρων τομέων όπως του Δικτύου Καταστημάτων, της Στεγαστικής Πίστης, των Εναλλακτικών Δικτύων και του Μάρκετινγκ. Έχει επίσης εργαστεί στην Wind (1998-1999) και Pepsico-Ηβη (1995-1998) σαν Marketing Director, καθώς και στην Procter & Gamble, από όπου ξεκίνησε την καριέρα της το 1989.
Η Ι. Κατζηλιέρη είναι κάτοχος πτυχίου (BSc) Οικονομικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο του Bristol και κάτοχος Master’s (MSc) Οικονομικών Επιστημών από το London School of Economics. Κατά τη διάρκεια των διδακτορικών της σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εργάστηκε σαν Research Assistant στο Oxford Institute of Economics and Statistics, καθώς και στο Oxford Energy Institute.

Aυτό που δεν διαβάζουμε είναι η συγγένεια πρώτου βαθμού με τον Σπύρο Ζουρνατζή. Ο Ζουρνατζής διορίστηκε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στην κυβέρνηση Μαρκεζίνη ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Εθνικιστικού κόμματος ΕΠΕΝ με το οποίο εξελέγη και ευρωβουλευτής το 1989.

Ο σύζυγος της κ. Κατζηλιέρη υπήρξε συνέταιρος του Ανδρέα Γαβριηλίδη στην  Egon Zehnder στη συνέχεια όμως τα σπάσανε και ο Γαβριηλίδης συνέχισε μόνος του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του “Κουρδιστού Πορτοκαλιού” ο Πέτρος Χριστοδούλου αναλαμβάνει με την κ. Κατζηλιέρη το μοίρασμα του χρήματος στα ΜΜΕ-διαφημίσεις- και ήδη το δίδυμο έχει αρχίσει τους αποκλεισμούς  αδιαφορώντας για την γνώμη κι αυτού ακόμη του επικεφαλής του Ομίλου Αλέξανδρου Τουρκολιά.

Όσο αφορά το deal με την Eurobank διεθνείς οικονομικοί αναλυτές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η  Goldman Sachs  επιχειρεί μέσω των ανθρώπων της να καταπιεί την Eurobank.

 

H OΡΓΗ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ

Η τελευταία ιδέα δεν είναι καθόλου δημοφιλής στους Γερμανούς και δεν υπήρχε άλλος τρόπος να το δείξουν από την επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Αθήνα. Είναι ακριβώς αυτό το deal-μάλιστα η Εθνική απαίτησε να παραιτηθούν όλα τα κορυφαία στελέχη της διοίκησης της  Eurobank– και η διαφαινόμενη ήττα του Ομπάμα που φέρνουν επειγόντως στην Αθήνα την Μέρκελ.

Ο Μιτ Ρόμνευ θεωρεί και το δηλώνει την Ελλάδα μαύρο πρόβατο και παράδειγμα προς αποφυγή. Αν κερδίσει τις εκλογές δεν έχουμε καμία τύχη υπερατλαντικής χείρας βοηθείας. Άρα η μόνη μας ελπίδα σ΄ αυτή την περίπτωση είναι  το επώδυνο σωσίβιο της Μέρκελ, γι αυτό και ο Σαμαράς έστησε πριν λίγο-με τη βοήθεια της Μαρίας Σπυράκη– ολόκληρη δήλωση για να την κολακέψει και να της πει πόσο μεγάλη δύναμη είναι η Γερμανία και πόσο σπουδαία πολιτικός είναι η ίδια μια και διοικεί με αποφασιστικότητα και δυναμισμό την πανίσχυρη Γερμανία.

Ε, λοιπόν η Μέρκελ δεν θέλει με τίποτε να ακούει ότι η  Goldman Sachs θα είναι το Αφεντικό της Εθνικής και της Eurobank  και η ίδια θα πληρώνει τον λογαριασμό-δηλαδή την ανακεφαλαιοποίηση.

 

 


 

 

 

H  απελπισμένη κυβέρνηση Σαμαρά αναζητεί επικοινωνιακό σωσίβιο στα αγχωμένα τραπεζικά deals  και πιο συγκεκριμένα σ΄αυτό της Εθνικής με την Eurobank που απεκάλυψε το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» με πρώτη ανάρτησή μας στις 11.30 το βράδι της Πέμπτης.
Πρόκειται για μια απεγωσμένη κίνηση της κυβέρνησης η οποία είναι ανίκανη να ιδιωτικοποιήσει τους διαπλεκόμενους οργανισμούς και τις κρατικοδίαιτες ΔΕΚΟ και επιχειρεί να κρατικοποιήσει τις τράπεζες καταστρατηγώντας κάθε έννοια ελεύθερης αγοράς.
Ήδη κυκλοφορεί έντονα μια φήμη που θέλει την διοίκηση της μιας εκ των δύο τραπεζών να έχει ζητήσει τις παραιτήσεις όλων των διοικητικών στελεχών της άλλης ώστε να προχωρήσει η συμφωνία και όλα αυτά με τις ευλογίες της αμήχανης κυβέρνηση των πάσης φύσεως λιστών, ληστών και USB sticks!
Ήδη σε αναστολή διαπραγμάτευσης βρίσκονται την Παρασκευή στο Χ.Α. οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, με «φόντο» τα σενάρια που εμφανίζουν τις δύο πλευρές ως πρωταγωνιστές ενός νέου τραπεζικού deal.
Η Eurobank βρέθηκε νωρίτερα να ενισχύεται έως και 9,17%. Η διαπραγμάτευσή της ανεστάλη με τη μετοχή στα 1,15 ευρώ (+5,50%), με την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας να διαμορφώνεται σε 635,89 εκατ. ευρώ.
Για τη μετοχή της ΕΤΕ, που βρέθηκε νωρίτερα στο +5,97%, η διαπραγμάτευση ανεστάλη με τη μετοχή στα 2,10 ευρώ (+4,48%), ενώ η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας διαμορφώνεται σε 2 δισ. ευρώ.

Η είδηση για το deal πρωτοδημοσιεύτηκε στο «Κουρδιστό Πορτοκάλι» από όπου και αναπαρήχθη σε όλο το διαδίκτυο.

 

Nα τι αποκαλύπταμε από τις 11.30 το βράδυ της Πέμπτης>


Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ «ΚΟΥΡΔΙΣΤΟΥ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ»


Tεκτονικό σεισμό εντός και εκτός της χώρας  προκαλεί η συγχώνευση Εθνικής Τράπεζας και Eurobank που αποκαλύπτει το «Κουρδιστό Πορτοκάλι».

Δύο κορυφαίες ελληνικές τράπεζες με ιστορία και τεράστια μερίδια στην αγορά αποφασίζουν να ενωθούν εις σάρκαν μίαν σε μια συγκυρία όπου η παγκόσμια οικονομία παραπέμπει σε κινούμενη άμμο-τίποτε λιγότερο.

Κάτω από άλλες συνθήκες αυτή η κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει κύματα ενθουσιασμού στις αγορές και μάλιστα σε βάθος χρόνου. Καθότι σημασία δεν έχουν οι πρόσκαιρες εντυπώσεις  αλλά η ασφαλής πλοήγηση στο μέλλον. Μόνο που το τελευταίο είναι αδιόρατο με αποτέλεσμα ακόμη και οι κολοσσοί να αισθάνονται ανασφάλεια.

Φίλος διαφημιστής, αυτοδημιούργητος και από τους ελάχιστους μάγκες της πιάτσας έλεγε ότι οι αγορές μυρίσθηκαν το κραχ του 2008 που πλησίαζε στις ΗΠΑ από την ημερήσια πτώση στην κατανάλωση γάλακτος και στο κόστος των τηλεφωνικών συνδυαλέξεων. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει το τελευταίο διάστημα και στην εγχώρια αγορά.

Το παραπάνω παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί και με την ανεργία να χτυπάει κόκκινο. Άνεργοι συμπολίτες μας μπουκάρουν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας την ώρα που οι Παπούλιας-Παναγιωτόπουλος έχοντας πρωτοφανή άγνοια κινδύνου το είχαν ρίξει στις τελετές αναγκάζοντας πλοία του Πολεμικού Ναυτικού να παραταχθούν ανοιχτά του Φαλήρου ξοδεύοντας τεράστια ποσά  για να ικανοποιήσουν την ματαιοδοξία της πολιτκής ηγεσίας.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες η απόφαση για συγχώνευση δύο ιστορικών τραπεζών που αποτελούν πυλώνες ασφαλείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος έρχεται να προσθέσει ανασφάλεια-το αντίθετο από αυτό που θα μπορούσε να επιδιώκει η πολιτική ηγεσία.

Πληροφορίες του «Κουρδιστού Πορτοκαλιού» θέλουν τους Τιμ Γκάιτνερ και Βόλφαγκ Σόιμπλε να έχουν ενημερωθεί ήδη από τον Γιάννη Στουρνάρα για την σγχώνευση των δύο κορυφαίων τραπεζών. Μάλιστα ο Έλληνας υπουργός χρειαζόταν αυτό το  deal  για να μαλακώσει τις πιέσεις της Τρόικας χρυσώνοντας το χάπι. Μόνο που η Τρόικα δεν εννοεί ακριβώς έτσι της μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η κυβέρνηση παίρνει το ρίσκο της συγχώνευσης δύο τραπεζών που έχουν όλες τις προυποθέσεις να σταθούν στα πόδια τους συγχωνευόμενες με άλλες μικρότερες- όπως πολύ έξυπνα κάνει η επίσης μεγάλη Τράπεζα Πειραιώς-επειδή η ίδια η κυβέρνηση είναι ανίκανη να προχωρήσει σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις όπως είναι η πώληση του αμαρτωλού ΟΠΑΠ και της κρατικοδίαιτης ΔΕΗ με τους εργατοπατέρες που προκαλούν διαρκώς την κοινωνία.

Αντί ο Έλληνας πρωθυπουργός να παραδειγματισθεί  θετικά από την ιδιωτικοποίηση του Λιμένος Πειραιώς τον οποίο έχουν απογειώσει οι Κινέζοι και του ΟΤΕ ο οποίος μόνο χαμένος δεν βγήκε από την συμφωνία με τους Γερμανούς, έρχεται να μικρύνει δύο ιστορικές τράπεζες για να παρουσιάσει μεταρρυθμίσεις!

Κι αυτό γιατί είναι ανήμπορη να τα βάλει με το σύστημα της διαπλοκής και μέσα στην γενικότερη ανασφάλεια ετοιμάζεται να θυσιάσει δύο τράπεζες οι οποίες έχουν εντελώς διαφορετική φιλοσοφία. Όχι, δεν αποτελεί μεταρρύθμιση η συγχώνευση Εθνικής και Εurobank, την στιγμή μάλιστα που στην διοικητική δομή και των δύο τραπεζών υπάρχουν ικανότατα στελέχη.

Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε πως η μοναδική που πιθανόν να χαρεί  για την συγχώνευση είναι μια γυναίκα πρώην στέλεχος της Eurobank  η οποία βρέθηκε στην  Εθνική με  bonus μεταγραφής 200.000 ευρώ το οποίο όμως δεν χαροποιεί ιδιαίτερα την νέα διοίκηση της Τράπεζας, το αντίθετο θα λέγαμε. Η συγχώνευση είναι πολύ πιθανό να στερήσει από πραγματικά ικανά στελέχη των δύο τραπεζών το αντικείμενό τους και όχι μόνο αυτό. Θα προκληθούν και άλλου είδους αναταράξεις-ενώ θα υπάρξουν ακόμη και νομικές συνέπειες– μια και εμπλέκονται στην συμφωνία και πρόσωπα τα οποία έχουν συνδέσει το όνομά τους με την λαθεμένη και εθνικά επώδυνη επιλογή της προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο-κάτι που παραδέχθηκαν ήδη οι  Παναγιώτης Ρουμελιώτης και Ντομινίκ Στρος Καν.

Αλλά για τα πρόσωπα και το ρόλο τους-ανάμεσά τους και γόνοι της εφταετίας- θα μιλήσουμε στη συνέχεια μια και οι εξελίξεις τρέχουν και το ρεπορτάζ συνεχίζεται.

από Βασίλη Μπονιό- Κουρδιστό Πορτοκάλι

Advertisements
Posted in: Πολιτική