ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Posted on 01/12/2012 από

0


Γράφει ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ

Η αυλαία για την πορεία μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε ενιαίο κόμμα ανοίγει απόψε με την έναρξη των εργασιών της τριήμερης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του φορέα σήμερα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Τη διαδικασία θα ανοίξει με ομιλία του ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας, ενώ το σχέδιο διακήρυξης του κόμματος θα παρουσιάσει ο Αριστείδης Μπαλτάς και το σχέδιο οργανωτικής συγκρότησης η Σοφία Σακοράφα.

Στις διαδικασίες για τη Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα πήραν μέρος χιλιάδες νέα μέλη, τα οποία μαζί με τα παλιά, εξέλεξαν, με μέτρο 1 προς 10, πάνω από 3.000 αντιπροσώπους που θα λάβουν μέρος στις Συνδιασκεψιακές διαδικασίες το τριήμερο Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή (30/11, 1 – 2 /12).

Είναι γεγονός ότι οι διαδικασίες προς τη Συνδιάσκεψη υπήρξαν διαδικασίες εξπρές, οι οποίες δεν προσέφεραν τον απαραίτητο χρόνο για μελέτη των κειμένων και ένα πιο πλατύ και εκτεταμένο διάλογο, ενώ ορισμένα από τα νέα μέλη γράφτηκαν (κακώς) κυριολεκτικά πάνω από την κάλπη, στην οποία και ψήφισαν.

Παρ’ όλα αυτά τα αρνητικά φαινόμενα, που σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να επαναληφθούν και να ριζώσουν, μέσα στις οργανώσεις έγινε συζήτηση και ανοίχτηκαν προβληματισμοί. Να σημειώσουμε, επίσης, ότι, πέραν των τροπολογιών του Αριστερού Ρεύματος επί της συζητούμενης Διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες τέθησαν εξαρχής στο κείμενο και τη προσυνδιασκεψιακή συζήτηση, στην πορεία, κείμενα συμβολής για τη Συνδιάσκεψη, κατέθεσαν και οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι προφανές ότι η Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μέσα σε συνθήκες βαθιάς κρίσης, κατεδαφιστικών κυβερνητικών πολιτικών και το ΣΥΡΙΖΑ σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώτο κόμμα κατά τις δημοσκοπήσεις, αποκτά μια εξαιρετικά μεγάλη και κρίσιμη σημασία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μπροστά σε ένα σκληρό δίλημμα.

Θα επιχειρήσει στο επόμενο διάστημα μια σταδιακή αναδίπλωση σε μια οδυνηρή πορεία ενσωμάτωσης στο σύστημα;

Ή θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει, με βαθιά κοινωνικούς, ταξικούς και λαϊκούς όρους, μια ριζοσπαστική αριστερή κατεύθυνση ανατροπής και διεξόδου;

Φυσικά, η Συνδιάσκεψη δεν θα κρίνει την οριστική απάντηση σε αυτό το καίριο όσο και βασανιστικό δίλημμα αλλά σίγουρα θα προσφέρει κάποιες σοβαρές ενδείξεις για τις μελλοντικές επιλογές του φορέα στην πορεία του προς ένα ενιαίο κόμμα.

Όλες οι ενδείξεις, μέχρι τώρα, και πρώτα απ’ όλα οι διαθέσεις των αντιπροσώπων και του αριστερού προοδευτικού κόσμου, δείχνουν ότι η Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει μια θετική συμβολή στην παραπέρα ριζοσπαστικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, άλλωστε, συνιστά και τη μόνη θετική επιλογή για τον ίδιο και κυρίως για τον τόπο και το λαό.

Posted in: ΣΥΡΙΖΑ