ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ Η ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ! Γροθιά στα όρνεα του Σόρος και στις βουβουζέλες των ΜΜΕ”, θρίαμβος της ηρωϊκής προέδρου Κίρσνερ!

Posted on 02/12/2012 από

0


argentina kirchner

Σε μία ιστορικής σημασίας απόφαση, η Αμερικάνικη δικαιοσύνη πάγωσε την εκβιαστική σκευωρία των τοκογλύφων ενάντια στην αγωνιζόμενη Αργεντινή.

Πάγωσε όμως και το χαμόγελο στα χείλη από τα παπαγαλάκια και τις βουβουζέλες που πανηγύριζαν για την πρόσκαιρη δικαίωση των τοκογλύφων, των παρακρατικών, των λούμπεν παρακρατικών με τις αριστερές προβιές και των εκδοτικών συγκροτημάτων.

«Πάγο» στην απόφαση του δικαστή Γκριέζα, ο οποίος ζητούσε την άμεση εξόφληση των κερδοσκοπικών hedge funds που δεν αποδέχθηκαν το «κούρεμα» του αργεντινού χρέους, έβαλε το Εφετείο των ΗΠΑ.

Η εξαιρετικά γρήγορη απόφαση του Εφετείου, δίνει «ανάσα» στο Μπουένος Αϊρες μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, προκειμένου να καταθέσει πληρέστερα στοιχεία για το «κούρεμα» του παρελθόντος, το οποίο είχε αποδεχθεί το 93% των πιστωτών.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής αρνείται να πληρώσει τα hedge funds που δεν αποδέχθηκαν την αναδιάρθρωση του χρέους, θεωρώντας ότι μια τέτοια απόφαση θα ήταν -μεταξύ άλλων- άδικη για το 93% των ομολογιούχων που αποδέχθηκαν να χάσουν χρήματα την περίοδο που η χώρα προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της μετά τη χρεοκοπία του 2001.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλευρό της Αργεντινής στη συγκεκριμένη υπόθεση έχει ταχθεί, τόσο η κυβέρνηση Ομπάμα όσο και η Federal Bank, εκτιμώντας ότι αν το δικαστήριο δικαίωνε τους ομολογιούχους του 7%, αυτό θα αποτελούσε κακό προηγούμενο και για άλλες χώρες, ακόμα και της Ευρώπης, που βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους.

Πάντως, η κυβέρνηση της προέδρου Κριστίνα Φερνάντες, η οποία είχε ανεβάσει πολύ ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης για το συγκεκριμένο θέμα, άφησε τις προηγούμενες μέρες ένα «παράθυρο» για νέα αναδιάρθρωση του χρέους.
Ποιοι αποτελούν το 7%

Οι κάτοχοι του 7% του χρέους που δεν δέχθηκαν το «κούρεμα» έχουν θεωρητικά να εισπράξουν 11 δισ. δολάρια.

Από αυτά, το 60% (6,6 δισ. δολάρια) διέπεται από το Δίκαιο της Νέας Υόρκης. Από αυτό το ποσό, το 50% βρίσκεται στα χέρια κερδοσκοπικών hedge funds, δεδομένου ότι έσπευσαν να αγοράσουν ομόλογα μετά τη στάση πληρωμών του 2001.

Το υπόλοιπο 40% (4,4 δισ. δολάρια)βρίσκεται στα χέρια θεσμικών επενδυτών στις ΗΠΑ, αλλά και πολιτών που επίσης αρνήθηκαν το «κούρεμα». Τα συγκεκριμένα ομόλογα διέπονται από το ευρωπαϊκό ή το Δίκαιο της Αργεντινής.

Η απόφαση είναι σταθμός εάν συνδυαστεί με την πολιτική της ηρωικής προέδρου, που σχετίζεται με τις επανεθνικοποιήσεις του δημοσίου πλούτου που είχαν ξεπουλήσει τα ασπόνδυλα του εκεί μνημονίου.

Advertisements
Posted in: Διεθνή