ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΖΗΤΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ

Posted on 03/01/2013 από

0


ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΚΑΛΟΥΝ ΤΑ ΞΑΔΕΛΦΙΑ Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΠΕΛΕΡΗ-ΔΙΩΤΗ

Τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αποφάσισε να ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος με τη συμμετοχή του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

 

Στην πρόταση που αναμένεται να κατατεθεί την Παρασκευή(4/1/13), ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάσσεται επίσης να καταθέσει «κάθε απαραίτητη συμπληρωματική πρόταση για την επέκταση της προκαταρκτικής εξέτασης ή της δίωξης εναντίον προσώπων και επί αδικημάτων που ενδέχεται να στοιχειοθετηθούν ή να προκύψουν στην πορεία της έρευνας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ «εμπλέκει πολιτικά πρόσωπα που άσκησαν και ασκούν εξουσία από ανώτατη κυβερνητική ή πολιτική θέση, συμπεριλαμβανομένων όλων των Υπουργών Οικονομικών και των πολιτικών τους προϊσταμένων από το 2010 μέχρι σήμερα» και προειδοποιεί ότι «θα ζητήσει τη διερεύνηση των ευθυνών όλων των εμπλεκομένων προσώπων, ανεξαρτήτως θέσης στην κυβερνητική ιεραρχία».

«Η ευτράπελη προσπάθεια να εμφανισθούν ως αρχάγγελοι της κάθαρσης οι αρχιτέκτονες της διαπλοκής και της υπόθαλψής της, προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Το ίδιο και η προσπάθεια περιορισμού της διερεύνησης στον μέχρι πρότινος συνεργό τους» αναφέρει η Συντονιστικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ερωτηθείς σχετικά με την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να βάλει και εκείνον στο «κάδρο», σε επίπεδο πολιτικών ευθυνών, απάντησε: «Κανένα σχόλιο δεν έχω να κάνω. Εγώ την έφερα τη λίστα. Από εκεί και πέρα σε μια δημοκρατία ο καθένας κάνει ότι τον φωτίσει ο Θεός».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αποδεικνύει περίτρανα ότι τα πρόσωπα και τα κόμματα που επέβαλαν στην κοινωνία και στη χώρα την μνημονιακή εξουθένωση, επεφύλαξαν για τους εαυτούς και τους εκλεκτούς τους ασυλία και υπόθαλψη.
Έχοντας μετατρέψει την διαφθορά σε καθεστωτική δομή του κράτους, της οικονομίας και της πολιτικής, και συναλλασσόμενοι ιδιοτελώς και εκ του ασφαλούς, προστάτευαν συστηματικά τους κατόχους του πλούτου από τη νόμιμη φορολογία.

Η υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ, αποτελεί διαχρονικό σκάνδαλο της εγχώριας κλεπτοκρατίας, που αναδεικνύει τη μεροληπτική, υπέρ του μεγάλου πλούτου, λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και την ασύδοτη και χωρίς έλεγχο κίνηση των κεφαλαίων. Φωτίζει δε, τις αιτίες της πορείας της χώρας προς τη χρεοκοπία.

Εμπλέκει πολιτικά πρόσωπα που άσκησαν και ασκούν εξουσία από ανώτατη κυβερνητική ή πολιτική θέση, συμπεριλαμβανομένων όλων των Υπουργών Οικονομικών και των πολιτικών τους προϊσταμένων από το 2010 μέχρι σήμερα.

Η ευτράπελη προσπάθεια να εμφανισθούν ως αρχάγγελοι της κάθαρσης οι αρχιτέκτονες της διαπλοκής και της υπόθαλψής της, προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Το ίδιο και η προσπάθεια περιορισμού της διερεύνησης στον μέχρι πρότινος συνεργό τους.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α- Ε.Κ.Μ. δε θα συμπράξει στην συγκάλυψη καμιάς πτυχής της υπόθεσης, ούτε στην υπόθαλψη κανενός ενεχομένου. Αντιθέτως θα ζητήσει τη διερεύνηση των ευθυνών όλων των εμπλεκομένων προσώπων, ανεξαρτήτως θέσης στην κυβερνητική ιεραρχία.

Ειδικότερα, θα ζητήσουμε τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών των κκ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου για όλα τα εκ μέρους τους αδικήματα σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των ήδη στοιχειοθετούμενων στο στάδιο αυτό ποινικών αδικημάτων, της παράβασης καθήκοντος, της υπεξαγωγής εγγράφου και όλων των συναφών οικονομικών και φορολογικών αδικημάτων.

Τέλος, επιφυλασσόμαστε να καταθέσουμε κάθε απαραίτητη συμπληρωματική πρόταση για την επέκταση της προκαταρκτικής εξέτασης ή της δίωξης εναντίον προσώπων και επί αδικημάτων που ενδέχεται να στοιχειοθετηθούν ή να προκύψουν στην πορεία της έρευνας.

Η υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ δεν χωράει πια στα συρτάρια καμιάς μνημονιακής κυβέρνησης. Και δεν θα μείνει ανέλεγκτη ούτε η σημερινή προσπάθεια συσκότισής της.
ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΚΑΛΟΥΝ ΤΑ ΞΑΔΕΛΦΙΑ Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΠΕΛΕΡΗ-ΔΙΩΤΗ

Ως ύποπτοι για την τέλεση αδικημάτων θα κληθούν να καταθέσουν ενώπιον των οικονομικών Εισαγγελέων, Γρ.Πεπόνη και Σπ.Μουζακίτη, οι τρεις δικαιούχοι λογαριασμών στην HSBC, τα ονόματα των οποίων δεν είχαν περιληφθεί στην πρώτη λίστα «Λαγκάρντ» που παραδόθηκε στις αρχές.

Οι Εισαγγελείς πρόκειται τις επόμενες ημέρες να καλέσουν στο γραφείο τους τις εξαδέλφες του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου και τους συζύγους τους προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για την αλλοίωση των στοιχείων της λίστας.

Πρόκειται για την Ελένη Παπακωνσταντίνου – Συκιαρίδη και τον σύζυγό της Συμεών Συκιαρίδη, καθώς και τον Ανδρέα Ροσσώνη σύζυγο της άλλης εξαδέλφης του κ. Παπακωνσταντίνου Μαρίνας.

Οι δύο Εισαγγελείς αναμένεται να καλέσουν εκ νέου σε διευκρινίσεις και τους δύο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννη Καπελέρη και Ιωάννη Διώτη, που ήδη έχουν καταθέσει δια υπομνημάτων ως ύποπτοι για την υπόθεση, ενώ δεν αποκλείεται στο πλαίσιο της έρευνας για τις ευθύνες μη πολιτικών προσώπων να κληθούν και στενοί συνεργάτες του γραφείου του κ. Παπακωνσταντίνου.

Αναμένεται επίσης και η ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου που διενεργείται από στελέχη του ΣΔΟΕ υπό την εποπτεία των κ.κ Πεπόνη και Μουζακίτη, τόσο για τα πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος του κ. Παπακωνσταντίνου όσο και για όλους τους καταθέτες που περιλαμβάνονται στην επίμαχη λίστα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη από τις πρώτες συγκρίσεις που γίνονται φαίνεται πολλά πρόσωπα με μεγάλες καταθέσεις στην τράπεζα της Ελβετίας να μην καλύπτουν τα αναφερόμενα ποσά με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους, γεγονός που θα αντιμετωπιστεί τόσο σε φορολογικό επίπεδο όσο και σε ποινικό.
ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ Η ΞΑΔΕΡΦΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Την παραίτησή της από το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ υπέβαλε την Τετάρτη(2/1/13) η Ελένη Παπακωνσταντίνου, ξαδέλφη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, μετά την εμπλοκή του ονόματός της στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Στην επιστολή παραίτησής της η Ελένη Παπακωνσταντίνου κάνει λόγο για «αστήριχτη δημόσια μνεία του ονόματός της», σημειώνοντας πως «είναι γνωστή η επαγγελματική της πορείας».

Σχετικά με την κατάθεση στην τράπεζα HSBC σημειώνει ότι είναι «νόμιμη περιουσία» της ίδιας και του συζύγου της, ωστόσο υποβάλει την παραίτησή της «προκειμένου να μη δημιουργήσει προσκόμματα στη λειτουργία του Ταμείου».

Η Παπακωνσταντίνου, που κατείχε τη θέση από τον Φεβρουάριο του 2012, είναι κόρη του πρώην υπουργού Μιχάλη Παπακωνταντίνου.

Advertisements