Τι έφερε από τη Λ. Αμερική ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός από φανέλες;

Posted on 08/01/2013 από

0


Σε μια πρώτη ανάγνωση, το ταξίδι της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ σε Αργεντινή και Βραζιλία μοιάζει σαν εκπαιδευτική εκδρομή σχολείου (στα πλαίσια των προγραμμάτων Comenius) που πήγε να πάρει μαθήματα διαχείρισης του καπιταλισμού από αριστερές κυβερνήσεις. Τον Α. Τσίπρα συνόδευαν τεχνοκράτες του κόμματος του (Γ. Δραγασάκης, Ν. Χουντής, Κ. Ήσυχος, Α. Καρίτζης, Κ. Αθανασίου), που, φαινομενικά, πήγαν να πάρουν «κυβερνητική τεχνογνωσία». Ή μήπως να διαπραγματευτούν; Και τι;

Στην Αργεντινή η αντιπροσωπία του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι μελέτησε το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας το οποίο συνοψίζεται στο σύνθημα «πρόσβαση στα δημόσια αγαθά για όλους». Πάντως, στις επαφές της αντιπροσωπείας με στελέχη της αργεντίνικης κυβέρνησης οι αναφορές στο μοντέλο ανάπτυξης της Αργεντινής φαίνεται πως έγιναν για να σκεπάσουν τις αναφορές για «ενίσχυση διακρατικών συμφωνιών, στροφή του τραπεζικού συστήματος στη χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων, επένδυση στην έρευνα και την τεχνολογία (ειδικά σε νέους τομείς όπως πχ ραντάρ)» όπως σημείωσαν τα στελέχη της αργεντίνικης ελίτ.

Πιο χαμηλοί ήταν οι τόνοι στη Βραζιλία. Στις συναντήσεις με τον πρόεδρο, εκπροσώπους εργατικών σωματείων και άλλους παράγοντες της χώρας (ανακοινώθηκε πως) συζητήθηκαν θέματα όπως η εμπειρία της Βραζιλίας  «σε μια συντεταγμένη κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση με αναδιανομή του πλούτου, αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας και μια προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης με επιμονή σε αναπτυξιακές πολιτικές». Φυσικά, δεν έγινε λόγος για τις τεράστιες ανισότητες της «έκτης μεγαλύτερης οικονομίας στον πλανήτη» με τα 16 εκατομμύρια κατοίκους κάτω από το όριο της φτώχιας (1).

Πάντως, μετά το τέλος των επαφών του ο Α. Τσίπρας, συνοψίζοντας τις εμπειρίες του από την περιοδεία, έκανε ειδική αναφορά στις «πολύ σημαντικές και αναξιοποίητες, μέχρι τώρα, δυνατότητες διακρατικών συμφωνιών και συνεργασιών της χώρας μας με αυτές τις δύο ισχυρές οικονομίες» και πρόσθεσε: «Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι δυνατότητες θα αξιοποιηθούν στο μέλλον και ας ελπίσουμε πως το ταξίδι μας θα είναι μια καλή αφορμή ώστε αυτό να γίνει πράξη».

Αυτή, όμως, είναι η «βιτρίνα» της επίσκεψης. Πολλοί ισχυρίζονται πως η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ δεν πήγε για εθιμοτυπικούς λόγους στις δυο χώρες. Υποστηρίζεται πως, σε πλήρη συνεννόηση με την κυβέρνηση, ο Α. Τσίπρας και οι συνεργάτες του πήγαν για να ρίξουν γέφυρες με τις χώρες αυτές –πρωτίστως τη Βραζιλία- για σύναψη διακρατικών συμβολαίων σε πολλούς τομείς, . Μάλιστα, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε και με τις ποδοσφαιρικές ενώσεις των δυο χωρών, έκλεισε φιλικούς αγώνες και –αν πιστέψουμε το «ρεπορτάζ»- πήρε ως αντάλλαγμα τη φανέλα με το νο 10 της εθνικής Αργεντινής μόνο που αντί για το όνομα του Μέσι αναγραφόταν το όνομα του Α. Τσίπρα. Όμως, το πράγμα δεν σταματά εδώ. Σύμφωνα με το athens.indymedia  (2), η αντιπροσωπεία στάλθηκε ως μεσάζων για να συζητηθούν θέματα εξοπλιστικών προγραμμάτων και ανταλλαγής «αμυντικού υλικού». Στο δημοσίευμα του το athens.indymedia αναφέρει:

«Το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Λατινική Αμερική περιέχει και πλούσια εξοπλιστική ατζέντα. Μπορεί να ακούγεται παράδοξο κυρίως για όσους πιστεύουν ότι πρόκειται για περιοδεία άνευ σημασίας, ωστόσο είναι πέρα για πέρα αληθινό το γεγονός ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και η αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει , απογειώθηκαν από την Αθήνα έχοντας μαζί τους πλήρη και αναλυτική ενημέρωση για το πως μπορεί η Ελλάδα να συνεργαστεί με χώρες της Λατινικής Αμερικής και ειδικότερα με τη Βραζιλία σε επίπεδο αμυντικής βιομηχανίας.
Η Βραζιλία δεν είναι πλέον μόνο η χώρα της σάμπα, αλλά μία πολύ δυναμική οικονομία με μία Πρόεδρο που δείχνει ανοιχτή σε συνεργασίες που θα ανοίξουν ορίζοντες στην χώρα της κυρίως προς την Ευρώπη. Όσοι εξακολουθούν να είναι δύσπιστοι θα πρέπει να ενημερωθούν ότι πολλές ιδιωτικές ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες ζουν ακόμη λόγω των συνεργασιών που έχουν με χώρες της Λατινικής Αμερικής και θα έβλεπαν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τη πιθανότητα συνεργασίας με τη Βραζιλία, στην οποία ο τομέας της Άμυνας έχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Το Onalert έχει στην διάθεσή του το πλαίσιο της ενημέρωσης που είχε ο Αλέξης Τσίπρας, προετοιμαζόμενος για το ταξίδι στη Λατινική Αμερική. Κάποιες πληροφορίες προήλθαν και από το ΥΠΕΞ. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα για ενημέρωση, σε αντίθεση με πολλά στελέχη που παλαιότερα ή ακόμη και σήμερα δραστηριοποιούνται στον τομέα της Άμυνας, είτε στο δημόσιο είτε και στον ιδιωτικό τομέα.
Η ενημέρωση με την οποία πέταξε προς Λατινική Αμερική ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του αναφέρει μεταξύ άλλων:
“Η Λατινική Αμερική είναι μια περιοχή που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο χώρο της αμυντικής βιομηχανίας. Λόγω της ιδιαιτερότητας των περισσοτέρων χωρών και των σχέσεών τους με Αμερική και Αγγλία, η προμήθεια του αμυντικού υλικού γινόταν στο παρελθόν από Σοβιετική Ένωση, πρώην Γιουγκοσλαβία, Γαλλία και προσφάτως από Κίνα. Γ ια την Ελλάδα ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν δύο τομείς.
Α. Υποστήριξη Αεροπορικού Υλικού και
Β. Προμήθεια Πυρομαχικών
Στην πρώτη περίπτωση η Ελλάδα διαθέτει μία από τις μοναδικές εταιρείες στην Ευρώπη την ΕΑΒ, η οποία σήμερα κατέχει την ανάλογη τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό για την συντήρηση των περισσότερων τύπων Αεροσκαφών που κυριαρχούν στις χώρες αυτές, όπως π.χ.Γαλλικά Α/Φ Μirage . Οι ανάγκες των χωρών αυτών είναι τόσο μεγάλες ώστε θα μπορούσαν να αυξήσουν το προσωπικό της ΕΑΒ κατά αρκετές χιλιάδες εργαζόμενους,δεδομένης της σχετικής υλικοτεχνικής υποδομής που διαθέτει η ΕΑΒ.
Η δεύτερη περίπτωση αφορά ανάγκες για πυρομαχικά που έχουν οι χώρες αυτές και η Ελλάδα διαθέτει δύο μεγάλα εργοστάσια την ΕΒΟ & ΠΥΡΚΑΛ που δύνανται να παράγουν μια μεγάλη γκάμα πυρομαχικών για τις ανάγκες των περισσοτέρων χωρών της Λατινικής Αμερικής.
Στον ιδιωτικό χώρο υπάρχουν τουλάχιστον 5 ελληνικές εταιρείες με προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, για τα οποία έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον χώρες της Λατινικής Αμερικής χωρίς βέβαια ουσιαστικές επιτυχίες, λόγω της μη ύπαρξης σχετικών συμβάσεων αμυντικής βιομηχανικής συνεργασίας, μεταξύ Ελλάδας και των χωρών αυτών.
Επειδή η Ελλάδα είχε ανέκαθεν φιλικές σχέσεις με τις χώρες αυτές, ποτέ στο παρελθόν δεν εκμεταλλεύτηκε τις δυνατότητες που είχε στην αμυντική βιομηχανία για να διεισδύσει σε μια τεράστια αγορά που αντιμετωπίζει κατά περίπτωση εμπάργο από χώρες του ΝΑΤΟ ή της Ρωσίας
Έχουν ήδη γίνει προσπάθειες από χώρες της Λατινικής Αμερικής για μνημόνια Αμυντικής Συνεργασίας προς το Ελληνικό Υπουργείο Άμυνας χωρίς επιτυχία.
Η Ελλάδα χάνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα που έχει και μια χρυσή ευκαιρία, να αξιοποιήσει τις δυνατότητές της σε μια περιοχή που είναι φιλικά προσκείμενη προς τους Έλληνες.
ΠΥΡΚΑΛ
Στην περιοχή η εταιρία έχει παρουσία πουλώντας κυρίως μεγάλα διαμετρήματα (πυροβολικού) μέσω διαμεσολαβιτικών εταιριών (μάλιστα έχει εκει δραστηριότητα και ένας πλούσιος Έλληνας που ασχολείται με αυτό το εμπόριο). Έχουμε πουλήσει στην Βραζιλία, στο Μεξικό, στο Ελ Σαλβαδορ, στην Κολομβία και στο Ισημερινό. Υπάρχει και μια τρέχουσα διαπραγμάτευση σε Ισημερινό και Κολομβία
Η Βραζιλία είναι μια ειρηνική χώρα η οποία διατηρεί σταθερές και φιλικές σχέσεις με τις γειτονικές της χώρες ενώ δεν έχει εμπλακεί σε καμιά σημαντική ένοπλη σύγκρουση με άλλο έθνος τα τελευταία 50 χρόνια.
Η χώρα είναι τεράστια γεωγραφικά με εκτεταμένα σύνορα, διαθέτει μεγάλα αποθέματα πολλών φυσικών πόρων ενώ έχει ανακαλύψει πρόσφατα σημαντικά αποθέματα πετρελαίου.
Οι σημαντικότερες απειλές ασφάλειας εντοπίζονται:
Στην παράνομη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Στην παράνομη εξόρυξη. Στην αποψίλωση των δασών.Στη διακίνηση ναρκωτικών.
Η Βραζιλία διανύει μια περίοδο εκσυγχρονισμού του αμυντικού εξοπλισμού, και αναμένεται να δαπανήσει $ 241δισεκατομμύρια για την άμυνα κατά τη διάρκεια της περιόδου 2013-17.
ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ
Η Βραζιλία επιδιώκει να προμηθευτεί:
Μαχητικά αεροσκάφη συνολικά 36 Α/Φ (θα επιλέξει μεταξύ RAFAL- Γαλλία, F-18- ΗΠΑ, GRIPPEN-Σουηδία).
Συστήματα που θα ενσωματωθούν στα μεταγωγικά αεροσκάφη KC-390 που κατασκευάζει η εγχώρια βιομηχανία.
Συμβατικά υποβρύχια(Γερμανία).
Δορυφορικά συστήματα απεικόνισης για την προστασία της περιοχής του Αμαζονίου.
ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ
ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Βραζιλία προκειμένου να προωθήσει την εγχώρια αμυντική βιομηχανία της επιβάλλει σημαντικές υποχρεώσεις μεταφοράς τεχνολογίας σε όλες τις αμυντικές προμήθειες κυρίως μέσω αντισταθμιστικών.
Η κυβέρνηση της Βραζιλίας στηρίζει την εγχώρια αμυντική βιομηχανία με παραγγελίες ειδικά στα νέα προϊόντα και υλικά.
Επειδή η Βραζιλία θεωρείται περιφερειακός κόμβος για παραγωγή και εξαγωγές στο σύνολο της Λατινικής Αμερικής ξένοι κατασκευαστικοί όμιλοι έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις εκμεταλλευόμενοι το χαμηλό κόστος παραγωγής.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
Στη Βραζιλία δραστηριοποιούνται περίπου 170 σημαντικές επιχειρήσεις αμυντικού υλικού οι οποίες απασχολούν 25.000 άτομα.
Την επόμενη δεκαετία αναμένεται να επενδύσουν 120 δισ. δολάρια διπλασιάζοντας την απασχόληση και τις εξαγωγές.
ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΕΛΛΑΔΑ
Τεχνολογική συνεργασία σε θέματα επίγειας επιτήρησης, ραντάρ, επικοινωνίες, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (drones), μεταφορικά αεροσκάφη.
Επιχειρηματική συνεργασία EMBRAER με ΕΑΒ σε θέματα συντήρησης αεροσκαφών στην Ευρώπη.
Προσέλκυση επενδύσεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος κυρίως για την ανάπτυξη νέων γραμμών παραγωγής στην ΕΑΒ ή σε ιδιωτικές εταιρίες ηλεκτρονικών.
Συνεργασία σε θέματα μεταφοράς τεχνογνωσίας για την ασφάλεια σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα (εμπειρία ΟΑ 2004 μπορεί να αξιοποιηθεί για Παγκόσμιο Κύπελλο 2014 και κυρίως για ΟΑ 2016στο Ρίο).»

Δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε πόσες από τις παραπάνω πληροφορίες είναι βάσιμες. Το σίγουρο είναι πως η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ έγινε με την αμέριστη βοήθεια της κυβέρνησης. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Α. Τσίπρας, μόλις επέστρεψε στην Ελλάδα, επισκέφθηκε τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλο για να τον ευχαριστήσει «για την βοήθεια στην προετοιμασία του ταξιδιού». Φυσικά, τον ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των επαφών τους στις δυο χώρες. Αλήθεια, πόσοι θα πίστευαν ότι ένα από τα κεντρικά στελέχη της κυβερνητικής τρόικας ενδιαφέρεται για τις «εναλλακτικές μορφές εξόδου από την κρίση» που «εφαρμόζονται» στις χώρες αυτές; Περισσότερο πιθανό είναι πως ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και ο αρχηγός της «αντιπολίτευσης» συζήτησαν τα αποτελέσματα των διερευνητικών(;) επαφών για διακρατικές συνεργασίες κάθε μορφής.

Αν τα παραπάνω έχουν βάση, θα φανεί πολύ σύντομα. Σε κάθε περίπτωση, το ταξίδι της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στη Λατινική Αμερική δείχνει πως ο Α. Τσίπρας και το κόμμα του αναζητούν ρόλους συνθετότερους από κείνους της «επαναστατικής» αντιπολίτευσης που μέχρι τώρα διεκδικούσαν. Ο ρόλος του στη διαχείριση  της οικονομικής κρίσης και της «εξόδου» από αυτήν διαρκώς αναβαθμίζεται. Ίσως, τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ περνά τις κρίσιμες τελευταίες εξετάσεις εισαγωγής του στο ΑΕΙ της κυβερνητικής διαχείρισης. Ή, αν προτιμάτε, ανεβαίνει στη μεγάλη «ποδοσφαιρική» κατηγορία όπως δείχνει και η φανέλα με το νο 10.

Πρίαμος Ιλιάδης

Advertisements