«Πυρά» ΣΥΡΙΖΑ για το νόμο για τα υπερχρεωμένα

Posted on 23/02/2013 από

0


Την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει το σχέδιο για την τροποποίηση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για έκθεση που δημοσιοποίησε χθες το ΔΝΤ και στην οποία προτείνει τη «θεσμοθέτηση αποτελεσματικών κανόνων που θα επιτρέπουν άμεσο κούρεμα του χρέους δανειοληπτών, που βρίσκονται υπό πίεση και αναφέρεται ειδικά στην Ελλάδα, τονίζοντας, πως ο νόμος, που ήδη ισχύει (3869), δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα». Συγκεκριμένα, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνεται «ότι η μη αντιμετώπιση του υψηλού χρέους του ιδιωτικού τομέα δεν βοηθά ούτε τους οφειλέτες ούτε τους πιστωτές και πως οι καλά σταθμισμένες ρυθμίσεις για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων μειώνουν την αβεβαιότητα και επιδρούν θετικά στην οικονομία στο σύνολό της».

«Παρά τις διεθνώς διατυπωμένες απόψεις του ΔΝΤ, στην ελληνική πραγματικότητα οι διατυπωμένες απόψεις του υφυπουργού Ανάπτυξης Α. Σκορδά, για την επικείμενη κατάθεση σχεδίου νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, διέψευσε για άλλη μια φορά τις ελπίδες εκατοντάδων χιλιάδων καταπιεσμένων και απελπισμένων δανειοληπτών, που περίμεναν με αγωνία την ανακούφισή τους από τα ληξιπρόθεσμα χρέη, που αδυνατούν να πληρώσουν, αφού βλέπουν να εξαφανίζεται το εισόδημά τους από την πολιτική της λιτότητας και της ύφεσης που έχει επιλέξει η τρικομματική κυβέρνηση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι στην ανακοίνωσή του ότι τον περασμένο Οκτώβριο κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου του για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «κατηγορήθηκαν ότι «επιχειρούν ψευδόμενοι να πείσουν ότι ενδιαφέρονται για τα προβλήματα του λαού και ότι καπηλεύονται τα κοινωνικά προβλήματα που δημιούργησε η κρίση».

«Το σχέδιο νόμου, που εξαγγέλθηκε,  και οι ρυθμίσεις, που περιέχει δεν προσφέρουν καμία ουσιαστική βοήθεια στους δανειολήπτες, που έχουν δει να εξαφανίζεται το εισόδημά τους και κυρίως στους μικροεπιχειρηματίες, που βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να κλείνουν και να πέφτουν στη μαύρη τρύπα της ανέχειας και της απελπισίας», τονίζει μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι ξεκάθαρο ότι το σχέδιο ρύθμισης δανείων, που ανακοινώθηκε, είναι άλλη μια επικοινωνιακή κίνηση της Κυβέρνησης για να ρίξει στάχτη στα μάτια των εξαντλημένων δανειοληπτών, που ασφυκτιούν κάτω από το βάρος των δανειακών υποχρεώσεων, αλλά και των χαρατσιών, που καλούνται να πληρώσουν ως θύματα μιας πολιτικής χωρίς κατεύθυνση και χωρίς να στοχεύει στην ανάκαμψη. Τελικά, πρόκειται για ένα σχέδιο ρύθμισης στα μέτρα των τραπεζών. Καλούμε για μια ακόμη φορά την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της και να κατανοήσει, ότι δεν γίνεται εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος μόνο μέσω της  ανακεφαλαιοποίησης, αν παράλληλα δεν γίνουν και γενναίες διαγραφές επισφαλών δανείων.

 

Μόνο τότε υπάρχει ελπίδα ανάκαμψης της οικονομίας αλλά και του τραπεζικού συστήματος,  που θα απαλλαχθεί από το βάρος του προβληματικού χαρτοφυλακίου δανείων», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Advertisements
Ετικέτα:
Posted in: ΣΥΡΙΖΑ