ΕΛΛΗΝΙΚΕ ΛΑΕ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ;

Posted on 04/03/2013 από

0


ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΟ «ΔΡΟΜΟ» ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΑΝ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΚΑΙ ΙΤΑΛΟΙ!

Αλήθεια τι περιμένουμε;

Οι γείτονές μας Βούλγαροι ξεσηκώθηκαν και με παρατεταμένες, ενωτικές, ιδιαίτερα εντυπωσιακές και επίμονες εργατικές λαϊκές διαδηλώσεις, απ’ άκρου εις άκρον της Βουλγαρίας, ανέτρεψαν την αμερικανόδουλη, ακραία νεοφιλελεύθερη και τυφλά προσηλωμένη στην ΕΕ κάστα του Μπόικο Μπορίσοφ.

Αφορμή και μόνο για τις γιγάντιες διαδηλώσεις στη Βουλγαρία, οι οποίες συνεχίζονται κάθε Κυριακή, υπήρξε η αντίδραση στις ιδιωτικοποιήσεις στην γείτονα και ειδικότερα η ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία επέφερε νέες ιλιγγιώδεις αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος!

Από την άλλη μεριά, οι εκλογές στη διπλανή Ιταλία προκάλεσαν έναν πολιτικό σεισμό, που οδήγησε σε ήττα τον παλαιό, ακραιφνώς φιλο-ΕΕ και δραματικά νεοφιλελεύθερο και αντεργατικό, ιταλικό δικομματισμό.

Ο Ιταλικός λαός στην πλειοψηφία του καταδίκασε με τον τρόπο του τη λιτότητα, το ευρώ, τη Γερμανική ΕΕ, τη νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία της δημοσιονομικής προσαρμογής και τις επιλογές «διαρθρωτικής ορθοδοξίας» των αγορών και έναν άθλιο «ευρωπαϊσμό» που υποβαθμίζει και πετάει στο περιθώριο ακόμα και έθνηκράτη όπως αυτό της Ιταλίας, τα οποία ισοπεδώνει ο Γερμανικός «νομισματικός» οδοστρωτήρας!

Αυτή η «ανταρσία» του Ιταλικού λαού μέσα από τις κάλπες εκφράστηκε με έναν ιδιόμορφο και ρευστό τρόπο από το κίνημα των 5 αστέρων του Μπέπε Γκρίλο αλλά περιέργως και μέσα από την ψήφο στο Μπερλουσκόνι, που επιχείρησε, με τις πολιτικές του μεταμορφώσεις, να εκφράσει δίπλα σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία πλήττονται από τη Γερμανική «φυλακή» της ευρωζώνης και κάποιες, στρεβλά έστω, πηγαίες λαϊκές διαθέσεις.

Αυτή τη στιγμή δεν είναι εύκολο να πούμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις στη Βουλγαρία και την Ιταλία μετά τις αλλαγές. Ασφαλώς δεν κλονίζεται ο ιταλικός καπιταλισμός ούτε φυσικά, απειλείται άμεσα, τουλάχιστον. Το βέβαιον, όμως, είναι ότι η ιταλική ψήφος κλονίζει τα θέσφατα της Ευρωζώνης και της Γερμανικής ηγεμονίας, ενώ μπορεί να αποδειχθεί αφετηρία για ριζοσπαστικότερες εξελίξεις.

Η πρόκληση για την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό από τις ιταλικές και τις βουλγαρικές εξελίξεις είναι πελώρια και ιστορική!

Ο Ελληνικός λαός μπορεί να ανατρέψει το σημερινό ελληνικό κατεστημένο πολιτικό σκηνικό και να φθάσει μέχρι την ανατροπή και του άθλιου τρικομματικού κυβερνητικού συνεταιρισμού που συντρίβει τη χώρα, ανοίγοντας δρόμους προοδευτικών μετασχηματισμών.

Ο Ελληνικός λαός, με το δικό του πολύ πιο αυθεντικό, πιο συνεκτικό και πολύ πιο ριζοσπαστικό τρόπο, μπορεί να διαμορφώσει προς τα αριστερά το δρόμο του Βουλγάρικου και Ιταλικού λαού!

Ο Ελληνικός λαός στο πλαίσιο μιας ενωτικής ριζοσπαστικής προσπάθειας καλείται, όπως οι γείτονές μας Βούλγαροι, να εναντιωθεί άμεσα στο κύμα των ιδιωτικοποιήσεων και τις ανατιμήσεις που προκαλούν. Να κλιμακώσει την αγωνιστική αντίθεσή του, όπως στην Ιταλία και τη Βουλγαρία, στη λιτότητα, η οποία στα ελληνικά δεδομένα έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Να αναδείξει την αμφισβήτηση και εναντίωσή του στη Γερμανική ΕΕ, στην «ευρωζωνική φυλακή», στη νεοφιλελεύθερη «ευρωπαϊκή» ορθοδοξία, στην επέλαση των τραπεζών και του μεγάλου κεφαλαίου, στην περιθωριοποίηση της χώρας και των εργαζομένων.

Θέλουν να κάνουν την Ελλάδα, Βουλγαρία από άποψη μισθών. Να κάνουμε την Ελλάδα, Βουλγαρία από άποψη κινητοποιήσεων και ανατροπής της κυβέρνησης.

Θέλουν, από την άλλη, να μας υποβάλλουν ως πρότυπο τον ευρωπαϊκό δρόμο της ευρωζωνικής ορθοδοξίας. Ας αντιπαραθέσουμε το δρόμο του Ιταλικού λαού, ο οποίος από την παραδοσιακή προσκόλληση στον «ευρωπαϊσμό», μετατοπίσθηκε στην αυθάδεια απέναντι στη Γερμανική ηγεμονία και το νομισματικό της έκτρωμα!

Η Ελλάδα έχει άλλο δρόμο!

Από πειραματόζωο κατεδάφισης της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης, να γίνει πείραμα προοδευτικής ελπίδας για το λαό της και «επανάστασης» στην περιοχή μας, τη Μεσόγειο, την Ευρώπη!

Κώστας Θεσσαλός

Ετικέτα:
Posted in: Απόψεις