Αρνούνται πλέον το ευρώ ακόμα και οι υποστηρικτές του. «Να διαλυθεί» ζητεί ο νομπελίστας Πισσαρίδης.

Posted on 13/12/2013 από

1


Τη διάλυση του ευρώ θα προτείνει την Πέμπτη ένας εκ των βασικών του υποστηρικτών, λέγοντας ότι «δημιούργησε νέα γενιά ανέργων».

Σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες Telegraph και Daily Mail, ο νομπελίστας οικονομολόγος του LondonSchoolofEconomics, Κύπριος, Χριστόφορος Πισσαρίδης αναμένεται την Πέμπτη σε ομιλία του να κατηγορήσει το ευρώ ότι «διχάζει την Ευρώπη» και πως «χρειάζεται δουλειά για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του στις διεθνείς αγορές και η εμπιστοσύνη που είχαν κάποτε μεταξύ τους τα κράτη της Ευρώπης».

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τις δύο αγγλικές εφημερίδες, ο Σερ Πισσαρίδης αναμένεται να δηλώσει τα ακόλουθα: «Το ευρώ θα πρέπει είτε να διαλυθεί με έναν ελεγχόμενο τρόπο ή τα κύρια μέλη του θα πρέπει να κάνουν τα αναγκαία το συντομότερο δυνατό, ώστε να το καταστήσουν φιλικό προς την ανάπτυξη και την απασχόληση. Δεν θα πάμε πουθενά εάν συνεχίσουμε με την τρέχουσα γραμμή μιας ad-hoc χάραξης πολιτικής και με ασυνεπείς πολιτικές ελάφρυνσης χρέους. Οι τακτικές που εφαρμόζονται τώρα για να σταθεροποιηθεί το ευρώ κοστίζουν στην Ευρώπη θέσεις εργασίας και δημιουργούν μια χαμένη γενιά μορφωμένων νέων ανθρώπων. Δεν είναι αυτό που μας υποσχέθηκαν οι ιδρυτικοί πατέρες».

 

Advertisements